Съдят русенец за съставяне на фалшив документ за застрахователно обезщетение

Районната прокуратура в Русе е внесла в съда обвинителен акт срещу мъж за съставяне на фалшив документ, който е той е представил пред застрахователна компания с цел да получи обезщетение.

Обвинението срещу Здравко Р. е за това, че на 6 авгест 2015 г. в Русе чрез съставяне на документ с невярно съдържание – Уведомление за щети по МПС от него до ЗАД „Алианц България“ – София, съзнателно направил опит да даде възможност на друго юридическо лице – Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Исперих, да получи без правно основание чуждо движимо имущество. То се изразява в парична сума в размер на 14 860 лева, собственост на ЗАД „Алианц България“. Деянието обаче останало недовършено, тъй като измамата била разкрита.

Обвиняемият работел в Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ –Исперих като специалист ловно стопанство.

С оглед спецификата на заемана длъжност той е трябвало по всяко време на денонощието да отговаря на сигнали за бракониерски прояви. Затова му бил поверен новозакупен от дружеството автомобил. На 27 август 2014 г. Здравко Р. застраховал в ЗАД „Алианц България“ лекия автомобил „Грейт Уол“, като полицата била в размер на 21 800 лв. На 5 август миналата година непълнолетният му син въпреки, че бил неправоспособен водач, взел служебния автомобил на баща си. Докато шофирал, изгубил контрол и се блъснал в дърво. Обвиняемият уведомил органите на МВР за настъпилото пътно-транспортно произшествие, като заявил, че той е управлявал автомобила.

Пред застрахователното дружество декларирал, че при пътно-транспортното произшествие моторното превозно средство е било управлявано от него и предявил претенции за покриване на щетите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Коментари

Задължително поле