Създават дежурен център по катастрофите

Правителството прие предложението на вътрешния министър Младен Маринов за създавенто на нов център по катастрофите. Снимка Пламен Стоименов

До 20 дни стават ясни правилата за работа на поредната структура за безопасност на пътя

Нов национален координационен център за безопасно движение ще заработи най-рано през другия месец у нас. Това реши вчера Министерския съвет по предложение на вътрешния министър Младен Маринов.

Поредната структура, която се създава за справяне с катастрофите, ще бъде към МВР, тъй като в нея ще участват представители на три служби от ведомството. Това са КАТ, пожарната и Спешния телефон 112. Включени са още чиновници от Агенция „Пътна инфраструктура», автомобилната администрация - бившата ДАИ и от заработилата преди няма и половин година Държавна агенция „Безопасност на движение по пътищата». Не участват обаче представители на Спешна медицинска помощ.

Центърът ще работи непрекъснато - при режим 24/7, като целта е в реално време в нвего да се получават сигнали от 112 и други служби за катастрофите и обстановката по пътищата. След оперативна обработка на данните, ще се предприемат общи и координирани действия за реакция при катастрофи, аварии, пожари, тежки метеорлогични условия и др. Например - при образуване на задръствания ще се отварят обходни маршрути, в определени райони ще се насочват патрули на КАТ, полицията, пожарната и т.н.

Структурата не е отделно юридическо лице, ще се помещава в сграда на МВР, няма да има нови щатове. До 20 дни трябва да са готови вътрешните правила за работа, а самият център да се появи през юли или август.

„Създава се поредната дежурна част, каквито има много МВР, която е свързана с дежурни телефони и ще приема и предава сигнали. Не разбирам с какво тя ще повиши безопасността по пътищата”, коментира пред „Труд” бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев, който сега ръководи Института за пътна безопасност.

Коментари

Задължително поле