Съпругата на владетеля на Дубай му избяга

Принцеса Хая ал-Хюсеин търси убежище в Европа

35-годишната принцеса Хая ал-Хюсеин, една от шестте съпруги на владетеля на Дубай - шейх Мохамед ал-Мактум, е избягала в чужбина. Тя е взела със себе си децата и достатъчно голяма сума пари – близо 40 милиона долара, съобщи британската преса.

Всяко момиче си мечтае да стане принцеса. Но не всяка принцеса има щастието да живее в света на приказките, дори съпругът й да е един от най-богатите мъже в света. Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум или само шейх Мохамед е роден на 22 юли 1949 г. През юни 2010-а богатството му се оценява от списание Forbes на 12,3 млрд. американски долара.

Принцеса Хая е потърсила убежище в Европа в опит да се спаси от брака си с шейх Мохамед, емир на Дубай и министър-председател на Обединените арабски емирства.

Твърди се, че е избягала в Германия със сина и дъщеря си, където е поискала убежище и подала молба за развод. Това предизвика дипломатическа криза между Германия и Обединените арабски емирства. Мохамед ал-Мактум помолил властите в Берлин да върнат 45-годишната принцеса, 7-годишния син Зайед и 11-годишната им дъщеря Джалила, но германските власти отказали. Междувременно принцесата се обърнала с молба към британските власти да се засели в Лондон, а според информация на Daily Beast тя вече се намирала в британската столица заедно с децата си. Според в. "Гардиън" Хая е близка до кралското семейство и притежава къща на стойност 85 млн. паунда в близост до двореца Кенсингтън.

Посолството на OAE в Лондон отрича да е участвало в заговор по идването на Хая в страната. Преди това се говореше, че тя се страхува да отиде във Великобритания заради лоялността на властите към владетелите на ОАЕ.

Хая ал-Хюсеин е родена на 3 май 1974 г., дъщеря е на йорданския крал Хюсеин и третата му съпруга кралица Алия и е полусестра на настоящия крал на Йордания - Абдула II. Завършва Оксфордския университет със специалност "Философия, политически науки и икономика". В миналото е била професионална състезателка по конна езда, член е и на Международния олимпийски комитет.

На 10 април 2004 г. сключва брак с дубайския шейх и става една от съпругите му. 69-годишният Мохамед бин Рашид ал Мактум има общо 23 деца (9 синове и 14 дъщери) от шест различни жени.

Според британски медии, Мохамед бин Рашид ал-Мактум е осъдил поведението на съпругата си в пост в инстаграм профила си, в който се възмущава от "предателството" й.

 

Дъщерята на Мохамед също се опита да напусне Обединените емирства

Само преди година една от дъщерите на Мохамед - принцеса Латифа (33 г.), се опита да избяга от Дубай по море, но беше задържана малко преди да стигне до бреговете на Индия. Латифа е планирала бягството си в продължение на години с идеята да стигне до Съединените щати и да поиска убежище. Подобен опит е направила и една от по-големите й сестри – Шамса, през 2000 г., но пратеници на баща й също успели да я открият в Кеймбридж и да я отвлекат. Оттогава тя не се е появявала на публични места, а според Латифа сестра й е държана в плен в продължение на осем години.

Да избяга, на Латифа й помогна нейната близка приятелка Тийна Яухияйнен. Подкрепят ги французинът Кристиян Еломбо, учител по спорт в Оман, и Ерве Жобер, френско-американски бизнесмен, за който се твърди, че е бивш агент на френските тайни служби.

Тийна и Латифа се качват на яхта, управлявана от Жобер. Целта им е да стигнат до Индия, а оттам Латифа да отлети за САЩ. В нощта на 4 срещу 5 март обаче яхтата е обградена от индийски военноморски сили, задържана от войници, които след това връщат плавателния съд обратно към Обединените арабски емирства.

Във видео, заснето по-късно, 62-годишният Жобер обяснява, че са били обградени от "пет военни кораба, два самолета и хеликоптер" и че са "пребити" от войниците, които се качват на борда на яхтата и ги ограбват, въпреки че Латифа обяснява, че иска убежище. Оттогава не се знае почти нищо за живота й.

Сега приятелката й Тийна застана в защита и на избягалата принцеса Хая. "Надяваме се, че сега принцеса Хая и нейните деца са в безопасност и тя ще използва новата си свобода, за да разкаже на целия свят какво наистина се е случило и с Латифа. Каним я да се присъедини към нашата кампания", призова Тийна.

Коментари

Задължително поле