На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

„Преди доматите бяха истински“, „Съсипаха я тази държава“ и „Манталитетът ни е лош“ са любмите клишета на българите, според проучване на „Галъп интернешънъл“ за отношението към няколко популярни твърдения, превърнали се в крилати фрази в десетилетията след 1989 г., а и преди това.

Оказва се, че голяма част от тях се споделят широко – без значение дали става дума за щампа по инерция, или пък са истина. Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната фраза, особено в социалните мрежи, „съсипаха я тази държава“. Почти всички са убедени, че „у нас има мафия“. Единственото по-сигурно от това е само, че „преди доматите са били истински“ – за разлика от сега.

Над 70% намират, че преходът у нас всъщност не е свършил. Все пак, само 42% казват „никога няма да се оправим“. Но пък цели три четвърти споделят често чуваното самообвинение „манталитетът у нас е лош“. По 54% смятат, че „всички са маскари“ или че „демокрацията ни е отнела много“.

Данните са от провокативен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен „лице в лице“ между 1 и 8 ноември, сред 835 пълнолетни българи. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е част от ежемесечната програма за независими проучвания „лице в лице“.

Очаквано, на въпроси от типа „Съсипаха я тази държава“, „Всички са маскари“, „При Живков беше по-добре“ и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Показват и доста видима носталгия към времето на Живков, уточняват авторите на изследването.

По някои въпроси обаче всички реагират единно – например, убеждението, че преди храната е била по-добра (проверено тук с отношението към прословутия пример с едновремешния домат).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.