Със закон падна имунитетът на университетите в Гърция

Член 64 от междуведомствения законопроект за премахване на университетския имунитет гласуваха депутати от Нова Демокрация и Гръцко решение. Депутатите от СИРИЗА отсъстваха.

Гръцките депутати гласуваха предложение, с което се премахват разпоредбите, забраняващи на полиция да влиза на територията на университетите. Инициативата бе жестоко критикувана от опозицията, която определи промените като ясен стремеж на управляващите за ограничаване на свободата на изразяване по време на дебатите.

„Ние не искаме полиция в университетите, искаме да се отървем от хулиганите, които контролират живота на студентите под една или друга форма“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, който по време на предизборната кампания обеща възстановяване на безопасността в университетите.

Законът, гарантиращ имунитет на университетите първоначално бе приет през 1982 г., за да защити протестиращите студенти и свободата на изразяване, но консервативната администрация каза, че този закон се е превърнал в прикритие за беззаконие, включително насилие и търговия с наркотици.

„Вместо да гарантира правата на обикновените студенти, факултетите контролирани от всякакъв вид различни групи се превърнаха в бази за наркоразпространение и мазета, пълни с петролни бомби и качулки“, каза Мицотакис.

Новото законодателство премахва разпоредба, въведена от предишната администрация на СИРИЗА, която забраняваше на полицията да влиза на територията на университетите, освен ако няма разрешение от ректорския съвет, за да реагират на тежко престъпление, или когато е застрашен човешки живот.

Коментари

Задължително поле