Съюзът на съдиите в България, ЛГБТИ семинар, БХК и пропедофилски лектор

Надали има съмнение по въпроса, че грантовото финансиране на определени съдии, е най-малкото спорно

ССБ -  едновременно независими от държавен контрол и доста зависими от различни интересни

Покрай предстоящите след броени дни поредни предсрочни избори, определено другите теми, изключвайки високата инфлация и непосилните цени на основни хранителни продукти, са някак назад. Така се случи и със съдебната реформа, с която напоследък не ни проглушават толкова често и мощно ушите. Вероятно е оставена за след изборите.

С какво ли са заети хората и организациите, пропагандиращи свалянето на главния прокурор Иван Гешев и овладяването на прокуратурата? Да вземем например Съюза на съдиите в България – една от организациите, които нееднократно се е изказвала срещу главния прокурор и е призовала за неговото отстраняване.

Достатъчно е само да припомним, че от Съюза призоваваха (с писмо, адресирано до всеки един от членовете на Висшия съдебен съвет)  за започване на процедура за отстраняване на Гешев, а в хода на процедурата за избор на настоящия главен прокурор отново в публично оповестено писмо настояваха президентът да откаже да подпише указ за назначаване на предложения му от Пленума на ВСС кандидат.

Съюзът на съдиите е интересна организация – една от тези, които са финансирани предимно външно – тоест от различни международни донори, сред които "Америка за България" и т.нар. "Норвежки фонд", което ги прави едновременно независими от държавен контрол и доста зависими от различни интересни, често некореспондиращи с тези на държавата ни.

Поради тази причина още пред 2017 г. тогавашните управляващи опитаха да променят Закона за съдебната власт, като предложиха „Съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите могат да се финансират само от членски внос, имуществени вноски и дарения на техните членове”. Промяна, касаеща най-вече ССБ. Разбира се, тогава се надигна неистов вой от въпросната организация, както и от плеядата НПО-та, свързани с нея.

През годините Съюзът на съдиите в България е бенефициент и на Фондация “Америка за България”, както и на Европейския икономически механизъм, средствата от които пък се разпределят от представителството на Джордж Сорос у нас – Институт „Отворено общество”. Да, финансирането на съдийската организация никога не е било тайно, но реално човек няма откъде да намери обобщена справка за общия размер на грантовете, които ССБ са усвоили. Според различни източници и публикации, се касае за над 2 млн. лева, отишли за организиране на конференции, издаване на наръчници, плащане на хонорари на лектори и други.

Надали има съмнение по въпроса, че грантовото финансиране на определени съдии, е най-малкото спорно. А доколко биха били безпристрастен същите в работата си, вероятно пък никак не е спорно, ясно е – парите диктуват мотивите.

Интересно име, свързано със ССБ, е това на съдията в Софийския апелативен съд, бивш член на ВСС и бивш председател на организацията - Калин Калпакчиев. Ако някой е забравил кой е той, да припомним. Калпакчиев е от отдавнашните радетели за съдебна реформа, правоверен борец от сектата, зовяща за отстраняване на главния прокурор, апологет на различни НПО-та. Калпакчиев беше и председател на състава, освободил касапина Джок Полфрийман. Получавал е награди и от БХК (Български Хелзинкски комитет),  а при освобождаването на австралиеца, съдът взе предвид положителна характеристика на осъдения, дадена му от страна на председателя на организацията Красимир Кънев. Магистратът пък е получавал награди от БХК, а самата организация често организира семинари за съдии и следователи. Абсолютен конфликт на интереси.

Не са единични и случаите, в които ССБ и БХК са излизали с общи мнения и призиви, касаещи въпроси, свързани с прокуратурата и съдилищата. Общи са им и донорите - по един или друг начин са финансирани от различни чуждестранни организации, например „Отворено общество“. Калпакчиев беше и част от състава, пуснал убиеца на Милен Цветков под домашен арест.

Според същия, съдиите трябва да се отдръпнат от публичността, за да се стимулира участието на съсловието в различни НПО-та.

Споменавайки БХК, вече можем да се върнем на въпроса с какво например се занимава ССБ през последните месеци. Ето с какво - с провеждането на семинари на тема: „Признаване на пола при транс и интерсекс хора: личностни и правни въпроси; сравнителен анализ на българската и добрите международни практики“, редом с фондация "Билитис" и с лектори от въпросния Хелзинкски комитет.

На 27.03, разбирайки по публикация от страницата на ССБ във Фейсбук, трябваше да се проведе семинар на тема:

„Признаване на пола при транс и интерсекс хора: личностни и правни въпроси; сравнителен анализ на българската и добрите международни практики”, като мисията е съдиите да подобрят съдебната практика за смяна на гражданския пол у нас. Промяна има само в датата – с оглед на изборите, събитието ще бъде оставено за след вота.

Сред темите ще са: „Признаване на пола при транс и интерсекс хора: личностни и правни въпроси; сравнителен анализ на българската и добрите международни практики”, „Анализ на текущата българска съдебна практика; влиянието на решенията на КС и ВКС относно пола; принципи, на които отговарят най-добрите европейски и извъневропейски практики за признаване на пола” и други, явно жизненоважни за подобряване на работата на съда. Тук следва не по-малко интересното обстоятелство, че един от лекторите е Радослав Стоянов от БХК.

Въпросният ЛГБТИ активист можеше да бъде пропуснат, ако просто пропагандира правата на посочените, но той стига и по-далече, като в свое участие в края на 2021г. в „Дарик” (при Пролет Велкова, понастоящем член на СЕМ), ни обяснява, че за него педофилията е: „Нещо, което сме сложили в рамката на проблем“, както и че  „Педофилията е просто диагноза, която се използва в психиатричната номенклатура.”. Това са думите на въпросния Стоянов, който сега е поканен да говори на семинар, организиран от Съюза на съдиите. Как ви звучи? Явно е дошъл моментът лекции на ССБ да води и защитник на педофилите. 

Тук е моментът да си припомним и за друга връзка между организацията, БХК и съдия Калпакчиев – убиецът Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор заради убийството на Андрей Монов, също беше сред номинираните за наградата „Човек на годината" в качеството си на председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, а БХК повлия с позиция и върху съдебното решение за предсрочното му освобождаване, и както се оказа след това, вече беше връчвала награди на част от съдебния състав, по-точно - на ръководителя на състава - Калин Калпакчиев, който както вече беше споменато, е финансиран през годините от „Отворено общество“ и „Америка за България“.

Съдебната реформа, разбирайте овладяването на прокуратурата и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев не се осъществи, но явно идва ред на вече дори неприкритите колаборации между съдии, организации, НПО-та и ЛГБТИ активисти, защитаващи и педофилите. А може би това просто е част от обещаната ни промяна?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари