С близо 2000 са се увеличили читателите на Общинска библиотека в Горна Оряховица

Около 700 от тях са деца на възраст до 14 години

С близо 2000 са се увеличили читателите на Общинска библиотека в Горна Оряховица през 2018 г. Около 700 от тях са деца на възраст до 14 г. Най-четящите малчугани са седмокласниците Лъчезар Найденов и Емил Милев. Лъчезар е прочел 146 книги, а Емил – 68. При възрастните читатели класацията оглавява Вяра Билева със 160 книги, следвана от Благовеста Павлова със 117 и Николай Денев със 108.

Най-възрастният сред читателите на Общинска библиотека е 92-годишният Спас Спасов. Всеки ден той е в библиотеката, където преглежда периодичните издания, а за вкъщи често си взима българска литература, основно на историческа тематика. Негов последовател е 3-годишният Даниел Кърджилов, който пък е най-малкият любител на книги. Въпреки крехката си възраст, Даниел вече е и дарител на Детския отдел на Библиотеката. Свои книжки през миналата година са й предоставили и Ваня и Цветомир Косеви.

Общо над 80 са индивидуалните дарители, с чиято подкрепа през 2018 г. е обогатен фондът на Библиотеката. Сред тях е и проф. Людмил Спасов, който е дарил от своите исторически трудове. В периода 2017/ 2018 г. софийската „ЧитАлнЯта“ дарява на библиотеки в цялата страна, измежду които и Горнооряховската. За Деня на библиотекаря тя получи дарение и от Регионалната библиотека във Велико Търново.

"Новопостъпилата литература през изминалата година е за около 20 000 лв. Солиден е приносът на Община Горна Оряховица, която за 2018 г. увеличи средствата за купуването на книги. През ноември пък Министерството на културата одобри проект на Общинската библиотека по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. С отпуснатите 2700 лв. бяха осигурени още книги. Така с помощта на Община Горна Оряховица, на дарители и на Министерството на културата в Общинската библиотека през 2018 г. постъпиха общо около 2000 библиотечни документа", информира главният библиотекар Светлана Гъркова.

Биографичните и книгите за позитивна психология са предпочитани през миналата година от горнооряховчани. Сред българските автори най-търсени са Радослав Гизгинджиев, Нидал Алгафари, Николай Пенчев, Мария Лалева, Ивинела Самуилова, Токораз Исто, Донка Петканова, Елена Чамуркова. От чуждите автори пък и през 2018 г. интересът на четящите хора са предизвикали Лусинда Райли, Дъглас Кенеди, Елена Феранте, Дона Тарт, Нарине Абгарян, Майкъл Конъли, Дан Браун, Жозе Родригеш душ Сантуш и др. Все така търсени остават и Даниел Стийл, Нора Робъртс, Джон Гришъм, Елизабет Адлър.

Множество представяния на книги бяха направени през 2018 г. в Общинската библиотека. С почитателите си се срещнаха Радослав Гизгинджиев, Моника Атанасова, Инна Рангелова, Елена Чамуркова, Нидал Алгафари, Ина Крейн. Служителите на Общинската библиотека продължиха работата си и с училищата в Горна Оряховица – бяха проведени литературни утра, вечери на българския бит и култура, в които се включиха и родители, четения в детските градини. По традиция, започнала преди 12 г., бе проведен и Маратон на четенето.

Общо 46 хил. книги е раздала Общинската библиотека през 2018 г., посещенията са 26 хил. В Читалнята на разположение е богат набор от периодични издания, както и възможността за ползването на безплатен интернет до 1 час.

Коментари

Задължително поле