С 2% повече деца със затлъстяване в Търговищко

С близо 2% са се увеличили децата със затлъстяване в Търговищко от 2013 година насам, сочат данните на здравната инспекция.

Тогава този проблем е установен при 4,57 на сто от децата, а през миналата година при профилактичните прегледи ръстът е стигнал 6,44%. От общо обхванатите при прегледните през 2016 г. близо 9 500 деца над 1250 са били със заболявания, а затлъстяване е установено при 610, сочат данните. При 90% от случаите то е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, припомнят специалистите.

От Регионалната здравна инспекция в Търговище стартираха поредна кампания за разяснителни срещи и обучения за здравословно хранене сред деца, ученици и родители, разпространение на материали и други форми, като демонстрации и курсове по приготвяне на полезни и щадящи организма храни.

Организаторите припомнят, че профилактиката на затлъстяването започва в ранна детска възраст и те насочват действията си към създаване на навици за активна физическа дейност и балансирано хранене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България