Как се подготвят в затвора за министър?

В стабилно състояние е жената, простреляна от бившия си мъж в Шумен

Пикът на активност на кърлежите е до средата на юни

Спират камионите над 12 т по магистралите в пиковите дни и часове около 24 май

Ютюб се срина тази нощ

Експерт: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Юнкер заяви, че губи търпение заради постоянните отлагания на срока за Брекзит

Започва делото срещу Румен Овчаров

Д-р Йова Танчева: Всеки трети страда от чувствителни зъби Избелващите процедури могат да провокират проблема при 80% от хората

„Таймс“: Тереза Мей обявява оставката си на 24 май

Дъжд и гръмотевици в днешния следобед

Вариант 1 изтеглиха на матурата по избор

Европейските избори започват от днес

На 23 май 2019 да почерпят

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно 3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а причините за нея са същите като тези в останалите държави от ЕС.

Онкологични и сърдечни заболявания са водещите причини за смъртност

Всяка година у нас с 200 хил. се увеличава броят на пациентите, хоспитализирани за лечение и по този показател страната ни е на първо място в Евросъюза.

Данните изнесе Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по повод Европейския ден на пациента, който беше отбелязан на 18 април.

Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а самите причини за смъртност са същите като тези в останалите държави от ЕС. У нас обаче от тях най-голям е делът на сърдечно-съдовите заболявания и на онкологичните.

В България е необходимо превенцията да се застъпи по-добре, заяви Таушанов. Разходите за нея представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести, поясни той.

Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. В България например 52  000 души получават инсулт годишно, от тях 4000 умират.

В здравната ни система се получават около 2000 жалби годишно срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни.

Идеята за Европейския ден на пациента възниква през 2002 г., когато европейски граждански организации създават Харта на правата на пациента с 14 основни права.

В дългосрочен план Европейската комисия работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС. В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.