5 компании искат да доставят газ през Турски поток

Снимка: Архив

Процедурата тръгва на 21 декември

Пет компании са проявили интерес за пренос на природен газ от турската до сръбската граница на страната ни. Те вече са участвали в първите две неангажиращи фази от процедурата за разширение на газопреносната система на “Булгартрансгаз”, съобщи изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов по време на обществено обсъждане на процедурата в Комисията за енергийно и водно регулиране. Става въпрос за изграждане на липсващата газова инфраструктура от Турция до Сърбия през нашата страна, която се припокрива с евентуалния маршрут на Турски поток.

Малинов отказа да посочи кои са другите четири компании, освен “Газпром”, но уточни, че има и такива, които не са руски.

Началото на третата и ангажираща фаза от пазарния тест ще бъде на 21 декември, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тогава ще бъде дадено и началото на обществената поръчка за избор на изпълнител.

Стойността й ще бъде приблизително 2,2 млрд. лева. Тя обаче ще се реализира, само ако бъде резервиран капацитет, който ще даде възможност да се възстанови напълно инвестицията със съответната норма на възвращаемост, посочи Петкова.

Междувременно от “Газпром” обявиха, че не одобряват разчетите на “Булгартрансгаз” за размера на транзитните такси по бъдещото трасе на тръбата Турския поток. Това заяви началникът на отдел “Логистика” в “Газпром Експорт” Дмитрий Грачов по време на заседание на КЕРВ. Нормата на доходност е завишена, което води до по-високи тарифи, посочи Грачов.

Коментари

Задължително поле