Теракотена маска на император без аналог откриха варненските археолози

Над 1000 нови експоната обогатиха фонда на Регионалния исторически музей

Фрагмент от теракотена маска на император от 6 век са открили археолозите от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Варна при разкопки на раннохристиянския манастир в местността Джанавара. "След консултации със специалисти от страната и чужбина артефактът е определен като единствен по рода си. Предстои да бъде направен опит за пълната му реконструкция", съобщи един от ръководителите на експедицията Васил Тенекеджиев.

Фрагментът е част от над 1000 нови експоната, постъпили във фонда на РИМ след разкопките в шест обекта във Варненско през миналата година, поясни началникът на отдел "Археология" в музея Мария Манолова. Сред любопитните находки е огромен фосил от праисторически охлюв - амонит, намерен в скалите под крепостта Петрич кале край Аврен. Диаметърът му е 1 м, което го нарежда сред най-големите образци, открити у нас. След обработка през пролетта фосилът ще бъде изложен в секция "Природа" на РИМ. В Музея на мозайките в Девня ще бъдат показани последните открития от древен Марцианопол - императорски печат и митническа пломба от 5 век. При разкопките в античната крепост Св. Атанас край Бяла, превърната в музей на открито, археолозите се натъкнали на централна улица, водеща от портите до базиликата.

"Намерените миналата година над 50 древни кантарчета, съдове за зърно и четвъртата поред преса за вино доказват, че там е имало не просто крепост, а малък пристанищен и търговски град с много винарни", поясни директорът на РИМ Игор Лазаренко. В земите на днешната правителствена резиденция "Евксиноград" пък е кипял живот от дълбока древност. При последните проучвания в намиращата се там крепост "Кастрици" под пластовете от Средновековието и късната античност археолозите открили керамика от халколита. Сред новите находки от този период са сечива и предмети от бита на земеделците от голямо селище с площ от 1 хектар в местността Корията край Суворово. То е било част от древна селищна крайбрежна мрежа, простираща се от бреговете на Мангалия до долината на р. Камчия, а пълното му проучване ще глътне още години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България