Тереза Мей не бива да подкрепи председателството на Саудитска арабия в Съвета за човешките права

Тереза Мей

Политици и активисти призовават министър-председателят на Великобритания Тереза Мей да гласува против председателството на Саудитска Арабия в Съвета по правата на човека към ООН, въпреки събитията през последната година, в която правителството на ислямската държава бомбардира Йемен, извърши огромен брой публични обезглавявания, масови екзекуции и арестува активисти, съобщава Independent.

Въпреки многократните и добре известни на обществото зверства на близкоизточната държава, британските министри все още отказват да оповестят дали ще подкрепят ислямското кралство или не.

Призивът идва след скорошни разкрития, разкриващи детайли да огромните количества военни самолети, бомби и оръжия, които Лондон продава на Рияд, част от които са използвани за зверствата в Йемен. От последния март насам Великобритания е продала оръжия на Кралството на стойност над 7 милиарда и половина лева.

Повече от 6 500 души са умрели по време на йеменския конфликт според ООН, а повече от 2,5 милиона души са прогонени от домовете си. Половината население на държавата няма достъп до ежедневна дажба храна.

Ако Саудитска Арабия поеме председателството на Съвета, то ще се иземнят коренно стандартите за спазване на правата на човека и отразяването на хуманитарни казуси.

Коментари

Задължително поле