Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Снимка: Архив

Британският премиер Тереза Мей отхвърли днес контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит, предаде Франс прес. Мей допълни, че тези контрапредложения няма да премахнат проблемите. Премиерът заяви това в пространно интервю за в. "Дейли мейл".

Мей постигна споразумение с преговарящите от ЕС относно Брекзит. Но проектът текста на споразумението предизвика оставките на четирима членове на нейното правителството, мотивирани по-специално от особената съдба, отредена за Северна Ирландия след излизането от ЕС на 29 март догодина.

Мей освен това е заплашена от вот на недоверие. Този бунт срещу нея е обхванал и членове на нейната партия. Петима евроскептични министри се опитват да я накарат да промени проекта си на споразумение за Брекзит. Вчера вечерта пък 23 членове на нейната Консервативна партия открито признаха, че са пратили писма за недоверие на Мей до председателя на парламентарната комисия, отговаряща за лидерските въпроси.

"Хората казват: "Ако можете само да направите нещо малко по-различно, да имате едно споразумение от норвежки или от канадски тип, този проблем с предпазния механизъм за Северна Ирландия ще изчезне. Но това не е така. Проблемът ще е винаги тук", заяви Мей в интервюто.

Пред изданието премиерката призна, че проектът на договор за Брекзит не е перфектен, но допълни, че тя заслужава похвали, защото е сложила край на свободното движение между Великобритания и останалата част от ЕС. Мей призна, че е доста подразнена от това, че малцина са я похвалили, че се е захванала с основната причина, поради която милиони гласуваха за прекратяване на връзките с Брюксел, а именно контролирането на имиграцията посредством прекратяване на свободното движение.

"Като вътрешен министър в продължение на шест години, направих най-доброто, за да намаля имиграцията, като едната ми ръка беше завързана зад гърба, защото не можех да направя нищо за хората идващи от ЕС. Сега ние можем. Свободата на движение приключва.", казва Мей в интервюто, публикувано на челно място в изданието.

В него тя изтъква и други свои постижения, които ще произтекат от Брекзит - край на плащането на големи суми на ЕС и край на юрисдикцията на Европейския съд, излизане от общата селскостопанска политика, от общата политика за риболов, от митническия съюз, от единния пазар и придобиване на независима търговия.

На въпрос дали ЕС може да наложи вето на излизането на Великобритания от митническия съюз, Мей е категорична, че "ние ще имаме бъдещи отношения, при които ние няма да сме в митническия съюз".

В интервюто Мей разказва, че последните дни са били тежки за нея. Тя споделя, че в тези трудни моменти мъжът й е правил всичко, за да намали стреса за нея. В сряда след петчасовото заседание на нейния кабинет, на което беше обсъждано споразумението за Брекзит, Филип Мей я чакал в апартамента им в 23 ч. вечерта и й сипал едно голямо уиски. После й поднесъл и препечени филийки с боб. Накрая измил чиниите след вечеря.

Тереза Мей, която е омъжена за Филип Мей от 38 години, казва, че му е благодарна за грижите. Тя споделя, че той много се ядосвал, когато виждал какви нападки се отправяли срещу нея и понякога не издържал и гасял телевизора, за да не ги слуша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа