Терористът от Нова Зеландия се сравнявал с Нелсън Мандела

Снимка: Twitter

Терористът от Нова Зеландия Брентън Тарънт, който уби 49 души в две джамии Крайстчърч, се сравнявал с Нелсън Мандела и смятал, че съдбата му ще е като на бившия южноафрикански президент.

Тази информация беше съобщена от Магнус Рансторп, който работи в шведския колеж по национална сигурност. Рансторп получи възможността да анализира манифеста на Тарънт. Той смята, че австралиецът се е опитал да бъде лоша имитация на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик.

Според експерта Брайвик и Тарънт имат много сходства, като една от тях е, че и двамата мразят мигрантите. С манифета си пък австралиецът се опитал да копира норежкия терорист, който разпространи документ, дълъг 1500 страници, преди през 2011 г. да убие 77 души при два атентата.

В туитър Рансторп разкри най-интересната част от манифеста на Тарънт. В него той пише, че "ще бъде освободен от затвора след 27 години и точно като покойния Нелсън Мандела, ще спечели Нобелова награда за мир". Рансторп отпредели австралиеца като "самовлюбен крайнодесен екстремист, който живее в свой побъркан свят".

 

Коментари

Задължително поле