Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Технически комитет решава съдбата на киселото мляко Експерти, НПО-та и млекопреработватели се обявиха против изменението

Последна дума за съдбата на киселото мляко има Технически комитет 32 „Селскостопански и хранителни продукти“ към Българския институт за стандартизация (БИС). Въпреки че срок за това не бе уточнен, от БИС обясниха пред „Труд“, че това ще се случи „в най-скоро време“.

С бурни дебати премина в петък обсъждането в БИС за „Предложение за изменение на БДС 12:2010”, което касае промяна в кофичките на киселото мляко. Експерти, НПО-та и млекопреработватели се обявиха против предложението да се използва полипропилен, вместо полистирен, внесено от гръцката компания нарушител „Обединена млечна компания“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД и „Полидей-2“ ООД.

Според експерти единствената причина за изменението на стандарта е извличането на търговско-икономически ползи, тъй като полипропиленът е по-евтин от полистиренът.
„БДС не трябва да се променя“, заяви Владислав Михайлов, заместник-председател на Национална асоциация на млекопреработвателните.

Росица Еникова, ръководител на екипа, създал стандарта коментира, че фирмите, които предлагат изменението не са уточнили нито формата, нито начина на затваряне и вместимостта на кофичките с полипропилен. „Tова крие риск от свобода на опаковане, което би довело до изменение и на продукта“, коментира Еникова.

Според експерт по опаковъчните продукти мотивите на предложението биха се тълкували изцяло да се премахне изискването за опаковка. По време на обсъждането стана ясно, че има отрицателно становище на Министерство на здравеопазването за изменението на БДС. Няма никаква гаранция, че либерализирането на опаковките няма да доведе до промяна на лечебните свойства на киселото мляко. Особеното за уникалния ни продукт е, че процесът на ферментация се извършва в опаковките.

Категорични сме за промяната

„Няма да отхвърлим идеята си за промяна на стандарта на млякото“, коментира Юлита Ботева, маркетинг директор на „Верея“, която е част от гръцката „Обединена млечна компания“ АД, вносител на предложението за изменение на
състава на кофичките. Според Ботева е нужна актуалиазация на опаковките спрямо модерните технологии.

Предложението няма подкрепа

Нито един експерт или представител на млекопреработвателите, които взеха участие в обществено обсъждане за промяна на БДС-на киселото мляко вчера не подкрепи предложението.

Припомняме, че след публикация на „Труд“, която предизвика вълна от обществено недоволство, отпадна идеята за намаляване на нормите на двете полезни бактерии – лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. За обсъждане остана обаче друго предложение – за допускане на всякакъв вид опаковки в стандарта.

За да се промени това е нужна подкрепа на повече от половината от гласувалите членове на техническия комитет на БИС, а най-малко трима от тях трябва да са съгласни да участват в разработването на новата тематика, научи „Труд“ от писмен отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов на депутатски въпрос.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какви пластмаси, какви промени!? Има ли нормални хора в тая държава? Докога вредните ще върлуват!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.