Мария Илиева тръгва на турне с детето си

Стартира електронният прием за първи клас във Варна За първи път всички приети деца ще учат целодневно

Френската полиция задържа втори заподозрян за бомбеното нападение в Лион

Борисов: Партиите ще върнат парите, които са надвзели повече със субсидии

„Не подкрепям никого“ – седма „сила“ на евроизборите 58 301 са задраскали празното квадратче

Двама души са били ранени при стрелба в училище в Полша

Екстрадират във Франция нашенец, осъден на 3 години затвор

ГЕРБ печели евровота в селата БСП води само в малките градове

Ралица Паскалева кръсти сина си Максим в Йерусалим

Премиерът Борисов: Доволен съм от изборите, щом победихме при прякото участие на президента срещу нас

ЦИК на базата на 95,20% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,94%, БСП – 24,24%

БСП е трета на изборите в секцията на Корнелия Нинова

Вижте резултатите от евроизборите на базата на вота във всички държави членки

В Шуменско ДПС води, ГЕРБ пред БСП с 5%

ГЕРБ бие с 10% БСП във Варна

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

75% от болните се повлияват добре

Косопадът, който лечението с химиотерапия причинява при пациенти, болни от рак, може да бъде избегнат или намален чрез охлаждане на скалпа. Това е възможно чрез система за понижаване на температурата на скалпа с няколко градуса, непосредствено преди, по време и след извършване на химиотерапията, с което се минимизира или предотвратява загубата на коса. Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20-40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули.

Производителят на системата за охлаждане на скалпа е базиран във Великобритания. В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017 г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопасност от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA). Използва се за превенцията на косопад, вследствие на химиотерапевтично лечение. Тествана е и разработвана над четвърт век и притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента. Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа се състои от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.

Стотици онкоболни по света са успели да запазят частично или напълно косата си по време на лечението с химиотерапия. Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадии, възраст, типа коса и нейното състояние, общо здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора.

Около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука – алопеция степен 0 (без съществена загуба на коса) , степен 1 (малка загуба на коса), степен 2 (50%- средна загуба на коса).

За успех се счита 50% или повече запазване на косата. В почти всички случаи пациентите губят коса през първите няколко процедури от 20 до 50%. Препоръчва се да се продължи с охлаждащите процедури, тъй като това не е ранен индикатор за ефективността на превенцията. Проведено изследване в Обединеното Кралство докладва 89% успеваемост след използване на системата при 95 пациенти с рак на гърдата и само 11% са се нуждаели от перука поради сериозна загуба на коса. Наблюдавано изследване в Норвегия пък показва 92% успеваемост след използване на системата при 54 пациента с рак на гърдата, лекувани с FEC/FAC -epirubicine и седмично с paclitaxel.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.