Технология запазва косата при химиотерапия

Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

75% от болните се повлияват добре

Косопадът, който лечението с химиотерапия причинява при пациенти, болни от рак, може да бъде избегнат или намален чрез охлаждане на скалпа. Това е възможно чрез система за понижаване на температурата на скалпа с няколко градуса, непосредствено преди, по време и след извършване на химиотерапията, с което се минимизира или предотвратява загубата на коса. Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв в скалпа с 20-40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули.

Производителят на системата за охлаждане на скалпа е базиран във Великобритания. В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017 г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопасност от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA). Използва се за превенцията на косопад, вследствие на химиотерапевтично лечение. Тествана е и разработвана над четвърт век и притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента. Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата за охлаждане на скалпа се състои от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента.

Стотици онкоболни по света са успели да запазят частично или напълно косата си по време на лечението с химиотерапия. Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадии, възраст, типа коса и нейното състояние, общо здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора.

Около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука - алопеция степен 0 (без съществена загуба на коса) , степен 1 (малка загуба на коса), степен 2 (50%- средна загуба на коса).

За успех се счита 50% или повече запазване на косата. В почти всички случаи пациентите губят коса през първите няколко процедури от 20 до 50%. Препоръчва се да се продължи с охлаждащите процедури, тъй като това не е ранен индикатор за ефективността на превенцията. Проведено изследване в Обединеното Кралство докладва 89% успеваемост след използване на системата при 95 пациенти с рак на гърдата и само 11% са се нуждаели от перука поради сериозна загуба на коса. Наблюдавано изследване в Норвегия пък показва 92% успеваемост след използване на системата при 54 пациента с рак на гърдата, лекувани с FEC/FAC -epirubicine и седмично с paclitaxel.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве