Те не искат да останат, ние не ги искаме, но ги държим насила тук

Най-лошата новина, която можем да чуем през следващите дни, е, че „в Харманли всичко е спокойно“

Колко странно! Чета съобщения на агенциите: „В бежанския лагер в Харманли в ранния следобед пристигнаха два камиона с военни - общо 60 военнослужещи от Втора механизирана бригада - Стара Загора и Служба „Военна полиция” със специализирана техника ще съдействат на полицаите в мигрантския център. На място ще бъде изпратен и екип на Военномедицинска академия с реанимобил, съобщават от военното министерство.”

Да-а-а, колко странно! За първи път военни се връщат в собствения си легендарния полк от много, много години насам.

Точно преди 25 години бях офицер там и ако някой ми беше казал, че това ще бъде афгански център, щях да се смея. Но фактите са си факти. „Черният полк”, както е известно това поделение на българската армия, е участвал във всички значими събития на българската държава - включително Каймакчалан и окупацията на Чехословакия. Казват му „черен”, защото рядко хубави неща са се случвали на воините. Днес пак е черен полк, нищо че му казват бежански център. Полкът се е превърнал в клоака на цивилизацията и проблемът не е афгански, а български. Проблемът се нарича тотална корупция на държавата.

В четвъртък ни уплашиха с предсказания тип „Ванга каза” за началото на апокалипсиса - организирани бунтове навсякъде в Европа, Ердоган пуска още няколко милиона пришълци и... край. България отива в историята, но този път като минало невъзвратимо.

Знаете ли как най-лесно може да се обяснят събитията в Харманли? В бежанския център има едни около три хиляди чужденци, които посмъртно не искат да останат не само в Харманли, но и в България. Жителите на Харманли също не ги искат. И държавата не иска те да са у нас. Но държавата прави всичко възможно да задържи хората точно там, в Харманли. Против волята на всички. Трагедия на абсурда, бих казал.

Да започнем с по-нетърговската тема - афганистанците. Защо те не искат да останат в България? Хора, които никога не са имали топла вода, които са били смазвани от чужди завоеватели и средновековни традиции, които са били третирани като смет, искат по-добър живот. Няма как да се научиш да ходиш в баня, ако не си имал такава. Толкова е човешко. И затова вървят на запад.

Те не искат да останат в България. В известен смисъл е много успокоително, но от друга страна - е обидно.

Племената от Афганистан, само за справка, обожават българите поради една проста причина. Един от техните светци е знахарят Ходжа Болгар, чийто мавзолей е в град Газни. Там се намира и автентичният Мадарски конник - в гр. Пулхумбри. Ходжа Болгар е потомък на онези племена, които са тръгнали към Волга и сетне към Европа. Нашите бойци в Афганистан нямат проблеми с местните, защото, като чуят Болгар, и чалма свалят, нищо че носят други атрибути за глава. Та при цялата им любов към Ходжа Болгар те не искат България, а беемве, мерцедес. Нима е чудно?

Според мен дори са убедени, че изразът Arbeit macht frei означава просперитет.

За нас обаче е важен въпросът защо има толкова много афганистанци в България. Очевидно е, че държавата не ги приема за заплаха, защото щеше да има някаква политика спрямо тях.

Политиците приемат афганистанците за оправдание, не за заплаха. Идват милиони, значи ни трябват милиони - това е формулата на успеха на много партии. И партийните фирми правят огромни пари от страха на хората и от нещастието на преселниците. Смях може да те напуши, когато слушаш министъра в оставка Румяна Бъчварова, която намеква, че тези бунтове са инспирирани в цяла Европа едновременно. „Ислямска държава”, казват си хората. Започна се войната.

В жалкия лагер в Харманли не биха оцелели обикновени хора. Храната не биха яли помияри, камо ли хора, и изненадващо те се вдигат на бунт. Ако има някакъв заговор, то това може да бъде финансиран само от български политици. Видяхте ли кадрите от бунтовете в Харманли. Ако това е бунт... жалка държава сме. Дузина полици имат драскотини по ръцете, двама бунтовници - също. Това дори не може да доближи на микрон от сблъсъците по време на мач между „Локомотив” (Мездра) и „Ботев” (Враца).

Видяхте ли и как действат полицаите ни? Срамота! Конкурс за униформи, в който е закъсняла пратката с оборудването. Единият изглежда като милиционер, другият като Рамбо, третият като онбашия, четвъртият - като каквото там е намерил на битака.

А впечатлихте ли се от бойната машина с водно оръдие? Прекрасна машина, само дето й трябва шепа хапчета простамол уно, за да освободи струята. Мога да се закълна, че бунтовниците бягаха от „водното оръдие” не защото се страхуваха от насилието, а защото не знаят какво означава да те облеят с толкова много вода. Чиста поливна система за домати - това беше елитната техника на полицията. А така ли ще противодействаме на реална заплаха?

Комедията на абсурда не означава, че всички ние не сме застрашени. Наистина може да стане много страшно у нас и проблемът, пак казвам, не са толкова преселниците от Изток, а нашата корумпирана държава. Причината, за да има толкова много чужденци у нас, е, че ние сме разградили държавата си. Границата е на мафията, на която вместо пирамиди са сложени банкомати - един човек, една заплата. Ако прокуратурата се заинтересува, ще намери доста тлъсти бъдещи присъди около сделките с телищата по граничната бразда. Ако правителството искаше да запечата границата, щеше да го направи за два месеца, така както го направиха сърбите и унгарците. Какво, ако турците пуснат милиони? Ако армията е там, ако има инфраструктура, ако има политика, то те ще дойдат, ще останат в лагерите за незаконно пребиваващи и след това обратно ще нахлуят в Турция. Ако не - майната му, не можем да бъдем жертви на шантажи. Ако днес при префуканото ни членство в ЕС и НАТО се страхуваме от шантаж, човек ще се почуди как сме оцелявали 1300 години.

Най-лошата новина, която можем да чуем през следващите дни, е, че „в Харманли всичко е спокойно”. Това означава и ще означава само едно - корупцията продължава, мафията с трафика на хора процъфтява, и то ще бъде единствено и само със съгласието на държавата ни.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи