Тиквата е полезна за бъбреците, гони глисти при децата

Този непретенциозен плод е по-хранителен от картофите и по-богат на каротин от морковите

Тиквата е едно от най-красивите растения на есента. Съвсем непретенциозно се крие между другите насаждения в селския двор през цялото лято. Чак през септември се сещаме за нея, а в първите студени месеци – октомври и ноември, напомня за наближаващата зима. Тя е безпогрешен спътник на българската трапеза от векове. В студените вечери печената тиква внася усещане за топлина и домашен уют, а поръсена със захар, става невероятно карамелено удоволствие.

Обикновената готварска тиквичка (сакъзка) с жълто-зеленикав цвят е характерна за късната пролет и лятото. Другите два вида са по-едри – голямата бяла „кестенка” или „свинска” и жълтата „цигулка”. В България тиквата се приема за просто и непретенциозно ястие, на село хранят прасетата с нейните плодове, но в това отношение към нея има доза несправедливост. Тя се съхранява лесно през цялата зима. По хранителност надвишава картофите, а по съдържание на каротин е по-богата от морковите.

Изключително диетична

Диетичните свойства на тиквата са полезни за всички възрастови групи. Съдържа витамините С, В1, В2, В6, D, РР, К, T, провитамин А и други. В месестата й част има около 85% вода, което я прави почти толкова диетична храна, колкото е краставицата. Впечатляваща е нейната ниска калоричност. Тя е предпочитана от много диетолози при хранителен режим за отслабване, тъй като в зависимост от сухостта й има около 250-300 калории на цял килограм. Като добавка може да се изтъкне още едно нейно качество в полза на борбата с наднорменото тегло – тя е изключително бедна на целулоза и има леко слабителен ефект заради съдържащия се в нея пектин.

За отслабване

Препоръчителна е и с гарантиран успех за нормализиране на теглото и сваляне на 2-3 кг при консумация в натурален вид, без подслаждане и ограничаване на богатите на въглехидрати храни като хляб, тестени изделия, шоколадови и сладкарски продукти.

По-строгата тиквена диета може да се провежда няколко дни и с малко почивка да се продължи отново. Ако решите да останете цял ден на неограничено количество тиква, можете да я съчетаете с млечен продукт по ваш избор – максимум 100 г сирене или кашкавал, до 300 г извара, 2 яйца, чаша кисело или прясно мляко и препечена филийка от едрозърнест хляб. Препоръчително е да пиете кафето и чая с мед, а вечер можете да си позволите чаша сухо бяло вино. През целия ден приемайте много течности, най-добре минерална вода.

За сърцето и кожата

Тиквата е едно от най-добрите средства за лечение на бъбреците. Богатото съдържание на калиеви соли в бялата кестенка стимулира кръвообращението и сърдечната мускулатура. Тиквата е неоспорим враг на глистите при децата.

При по-честата й консумация кожата на лицето и шията става свежа и еластична. Много скоро може да се окаже, че глуповатото име на този плод няма да отблъсква до такава степен фините дами, които отбягват тиквата от мними съображения.

Има и отровен вид

Понякога обаче този плод крие опасности. Има още един вид тиква, който расте из храсталаците край реките и по оградите в селата из цялата страна. Тя е многогодишно увивно растение, плодовете й са сочни и кълбести, отначало зелени, после стават черни. Оттам идва и името „дива тиква” или „черен скребър”. Българската народна медицина препоръчва корените на дивата тиква за повишаване на кръвното налягане, против повръщане, кашлица, ревматизъм, главоболие. Освен това пресни корени, счукани на каша и разбъркани с малко зехтин, могат да се използват за външно налагане при подути жлези. Основният проблем обаче е, че „черния скребър” е отровно растение и трябва да се прилага само под лекарски контрол.

 

 

Народната медицина я използва

При заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец, до месец и половина да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква.

– При безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство.

– Кашица от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.

– Семките се прилагат при вътрешни паразити, глисти и с особен успех при лечение на аденом на простатната жлеза.

При глисти при децата мед се смесва с тиквени семки едно към три и се консумира на гладно на малки порции.

– За подхранване на изтощена кожа да се приготви маска от настъргана сурова тиква, която да престои 20-30 минути. При много суха кожа може да се добави и малко зехтин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.