Този отбор на „Левски“ заслужава подкрепа

От години феновете на „Левски“ имат едно неистово желание, различно от това да видят най-накрая любимия си отбор с трофей. Романтичната мечта на „сините“ привърженици е отборът да бъде изграден от юноши на тима. Основната причина за това е фактът, че през последното десетилетие чужденците, минали през „Георги Аспарухов“, са 69 като в това число влизат и летните попълнения Сержиу Буш, Жуниор Мапуку и Милош Цветкович. Много е вероятно бройката да бъде закръглена на 70 до края на лятото. Голяма част от въпросните играчи от чужбина не само разочароваха, но повлияха за финансовата нестабилност в клуба.

Е, този сезон мечтата на феновете е на път да бъде реализирана. Дали защото клубът няма възможност да плаща големи заплати, или защото такава е новата политика? Отговорът може би е някъде по средата. Факт е, че старши треньорът Николай Митов, подкрепен от спортния директор Даниел Боримиров, взе решение да изгради изцяло нов тим, който да бъде съставен предимно от българи и представители на „синята“ школа. Този ход на наставника вече му струва много – призиви за оставка от същите тези фенове по време на баража за класиране в Лига Европа с „Верея“. Коства му и две тежки загуби от ЦСКА с по 0:3, което бе и в основата на изострянето на отношенията по оста привърженици-треньорски щаб.

%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b2

През това време под прожекторите изгряха талантите на вратаря Николай Кръстев и полузащитникът Ивайло Найденов. Двамата получиха шанс за изява в любимия им отбор именно от Митов и успяха да се възползват.

Младият вратар вече е с със статут на любимец на привържениците, които набързо забравиха за контузения Боян Йоргачевич. А Найденов е тръгнал по същия път. Халфът направи отлично впечатление в самия край на шампионата и набързо навъртя 10 мача. Облагодетелстван от решението на ръководството бе и Станислав Иванов. Нападателят също понатрупа опит в елита, но тепърва ще трябва да се доказва. Алекс Боримиров и Илия Юруков бяха другите кадри на школата, успели да дебютират още невръстни в професионалния футбол.

Сега към тях се присъединяват по-опитните вече Антонио Вутов, Иван Горанов, Васил Панайотов, Мики Орачев, Александър Любенов. Всички те се завръщат в родния си клуб като част от мисията на Митов – български „Левски“, изпълнен със „синя“ кръв. Към въпросната група съвсем спокойно може да се прибави и Деян Иванов. Защитникът успя да излекува тежка травма и отново тренира пълноценно.

Капитанската лента пък бе дадена на друг представител на школата – стражът Божидар Митрев.

levski

Така в навечерието на евротурнирите „Левски“ се върна към своята същност. 14 са играчите в тима, излезли от школата на клуба, а голяма част от тях ще играят и важна роля през сезона.

Школата е спасявала клуба в тежки моменти и е била в основната на няколко паметни поколения – да си спомним за хлапетата на Шпайдела или последната „реколта“ на Мъри Стоилов по време на „синята приказка“ преди повече от десет години.

Боримиров и Митов явно са приключили с етапа по викането на неволята и вече са готови да се захванат за работа. А феновете със сигурност ще се радват повече да гледат в тима своите момчета, отколкото луксозни пришълци без елементарни умения на терена. Загуби винаги ще има, важното е да са грешки на растежа, а не на застоя.

Коментари

Задължително поле