Тома Томов: Убийството на Хашоги е плод на арогантността на новата власт в кралството

Бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул е плод на арогантността на новата власт в кралството и случилото се може да има огромен ефект върху баланса на силите в целия Близък Изток. Това посочи пред БТВ депутатът от БСП и дългогодишен журналист международник Тома Томов.

„Хашоги не е само журналист (…) Той е един човек вътре в голямата власт, той е разузнавач”, подчерта той. По думите му убитият е бил част от опозицията срещу младия принц Мохамед Бин Салман, а освен това е бил и в редиците на „Мюсюлмански братя” и приятел на Осама Бин Ладен.

„Саудитският ръководител, поради това, че е млад, че е нагъл, че е арогантен, си позволи едно толкова отвратително убийство в центъра на Истанбул”, посочи Тома Томов. „Този млад човек е ключова фигура в цялата американска външна политика в региона на Близкия Изток”, подчерта журналистът.

По думите му случващото се поставя под въпрос всичките усилия на САЩ, защото цялото световно обществено мнение е настроено срещу Саудитска Арабия.

Според него принцът може би е направил „крупна грешка”, защото освен това дава възможност на Турция в лицето на лидера й Реджеп Ердоган да рекетира не само Рияд, но и Вашингтон.

„Ердоган става все по-силен, може да иска от САЩ и Саудитска Арабия определени неща – от Саудитска Арабия може да получи финансова подкрепа за неговата валута, от САЩ може да поиска американците да прекратят помощта за кюрдите и политиките им да са в синхрон, в Сирия са в конфликт на много места”, отбеляза Томов.

Коментари

Задължително поле