Томислав Дончев: Все още не е сформирана етичната комисия на ГЕРБ, това ще стане до края на юли

Снимка: Архив

Все още не е сформирана етичната комисия на ГЕРБ, това ще стане до края на юли. Това обяви пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. "Идеята е нейните членове да са трима или петима и да има скромен технически персонал за приемане на сигналите", уточни той.

Според Дончев членовете на етичната комисия трябва да са опитни, но още по-важно е да са с отлична репутация. От ГЕРБ са решили да приемат и анонимни сигнали.

До момента, още преди създаването на комисията, са постъпили над 10 сигнала, като повечето са срещу кметове, каза още вицепремиерът. Това не е учудващо, защото наближават местни избори, уточни той.

Относно сигналите на Яне Янев срещу кмета на Сандански Кирил Котев той коментира, че данните изглеждат смущаващи и има подозрения за конфликт на интереси. "Решение по този казус се очаква с до седмица. Партията може единствено да свали доверието от съответния кмет", уточни Дончев.

Вицепремиерът коментира и предложението за отказ от машинно гласуване на местните избори. Той обясни, че предложението на ГЕРБ е дошло в резултат от писмено становище от Централната избирателна комисия (ЦИК) и "Информационно обслужване", че заради машинното гласуване има риск за адекватното провеждане на предстоящия местен вот наесен. Това са най-сложните избори, напомни Дончев.

"Ако България премине изцяло на машинно гласуване, трябва да си произведе машините", смята още вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле