Томислав Дончев: До края на годината ще имаме национален план за европарите за възстановяване от пандемията

До края на годината или в началото на следващата България може да предложи национален план за усвояване на ресурсите от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19. Това обяви вицепремиерът Томислав Дондев по време на парламентарния контрол.

"Напредъкът по този инструмент ще стане под формата на план, който трябва да бъде представен на Европейската комисия. Крайният срок за представянето на този план е 30 април 2021 г. В момента страната ни вече има разработена концептуална рамка. Всички министерства изготвят пакет от проекти. Достъпът до финансиране е условен и той зависи от качеството на направените предложения от самата държава членка.

Към момента рамката от проектни предложения се свива, защото достъпът до финансиране е за около 12 млрд. лева, а 60-те проекта, които са събрани, са на обща стойност над 20 млрд. лева. Затова трябва да бъдат избрани най-качествените от тях", посочи Томислав Дончев.  През октомври се очаква да започне обсъждането на проектите.

Общата сума, която ще е на разположение на България, е близо 30 млрд. лева. Към тази сума обаче близо 9 млрд. евро са традиционните средства по отношение на кохезионната политика. Една голяма част са средства по линия на Общата селскостопанска политика - директно плащане и инвестиционни мерки, уточни вицепремиерът.

Европейската комисия иска предварително доказателства, че договорените реформи ще бъдат изпълнени, за да предостави финансиране, каза още томислав Дончев.

Коментари

Задължително поле