„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

6,8 по Рихтер разлюля Нова Каледония

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Роботът Сани бе сред най-интересните разработки на учениците. Снимки: МОН и фейсбук

Електрониката има бъдеще в България, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

Най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката представиха близо 200 ученици от VIII до XII клас в Технологичното училище “Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София по време на второто издание на ТУЕС фест.

Ученици разказаха на зам.-министър Таня Михайлова за най-успешните си изобретения.

Демонстрирани бяха 72 иновативни технически проекта, сред които има и забавни машини и роботи, и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки. Много от дванадесетокласниците се представиха с дипломните си работи, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Разработките на учениците ТУЕС са надежда, че електрониката има бъдеще в България, коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Едни от най-любопитните разработки за посетителите бяха т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Сред тях има часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет, мишка със система за охлаждане на ръката, електро борд и др. Представен бе и прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел.

Учениците демонстрираха още устройство преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни в социални домове, монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа, инкубатор за яйца и други.

Представители на ИТ сектора бяха впечатлени от проекти на мрежови архитектури, системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, и дори дори система за жестови контрол на компютър. Представен бе и проект за защита на WI-FI мрежи, който намира паролите на безжични системи в близост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.