Трети поред съдебен състав пое делото срещу Марешки за рекет и побой

Снимка: Архив

Сагата се точи повече от две години

Трети поред състав от Варненския окръжен съд пое делото за рекет и побой срещу лидера на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки. Процесът започна от нулата, като за 2 дни ще бъдат разпитани 14 свидетели и няколко вещи лица.

Марешки и бизнесдамата Красимира Колева са обвинени, че през есента на 2014 г. са изнудвали собственика на пицария "Ред хот" Асен Миланов и са увредили негово имущество. Политикът отговаря и за нанесена лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, когото ударил с юмрук по лицето при опит да се намеси в конфликта.

Марешки и Колева са подсъдими от есента на 2015 г., като на два пъти заседания бяха отлагани в навечерието на избори. Миналата година бе сменен и съдията Светлозар Георгиев, който бе обвинен, че оказвал натиск върху прокурорка, но след това бе оправдан. Съдия Красимир Гайдаров, който пое процеса, пък го прати в Софийския градски съд след парламентарните избори с мотива, че Веселин Марешки вече е с имунитет. Депутатът сам се отказа от него, а ВКС върна делото обратно във Варна, тъй като деянията, за които Марешки отговоря, са били извършени преди той да стане народен представител. Миналия декември заседанието започна с фалстарт, след като защитата на Марешки първо настоя за отвод на прокурора Виолета Радева, защото създавала страх у съдебния състав. След забележка на заседател, че за първи път чува обвинител да плаши съда, адвокат Ина Лулчева поиска и получи отвод на целия съдебен състав. Така сега делото започна от нулата с нов състав, ръководен от съдия Яна Панева.

Марешки и съпроцесничката му не се признават за виновни. "Няма как да те съдят за рекет за нещо, което е твоя собственост", категоричен твърди от самото начало на процеса Марешки, който притежава сградата над пицарията. Като граждански ищец стопанинът й пък претендира за 40 000 лв. обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право