Трима алпинисти са загинали на Еверест през почивните дни

Трима алпинисти загинаха през уикенда при връх Еверест, един е в неизвестност, предаде Ройтерс. Загинали са граждани на Словакия, САЩ и Австралия. Изчезналият е индийски алпинист.

Американецът Роланд Ервуд преживял падане на лавина под най-високия връх в света по време на земетресението през 2015. Тази година той решил да се качи на Еверест още веднъж, но починал близо до върха.

Словакът Владимир Щърба също загина в неделя, а третата жертва, според вестник Himalayan Times е австралийският алпинист Франческо Енрико Марчети, който се спускал надолу заради изтощение от планинска болест.

Започнало е издирване на изчезналия индийски алпинист.

При Еверест от началото на настоящия пролетен катерачески сезон, започнал през март и продължаващ до края на май, са загинали петима алпинисти, а един е изчезнал.

През тази година броят на желаещите да се качат на върха е рекорден. На Еверест за първи път стъпва човек през 1953 година. Тогава върхът е покорен от ноовзеландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей.

Първият българин, качил се на осемхилядник (Лхоце, 1981) и първият наш сънародник на Еверест (1984) - Христо Проданов - остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април с.г.

Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа