България с признание от Държавния департамент на САЩ

Италианец застава пред съда в Лом заради домашно насилие

Женственият син на Елизабет Хърли бе избран най-секси наследник от сп. People 17-годишният Деймиън копира майка си дори в облеклото

Вицепремиерът Николова: Индия е приоритетен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион

Манфред Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат Постоянните усилия на Бойко Борисов и народа на България се отплащат, заяви шефът на групата на ЕНП в Европарламента

Британските власти ще изпозлват бобри в борбата с наводненията Животинките са изтребени на Острова още през 16-и век

Двоен убиец опита неуспешно да излезе предсрочно на свобода

Внесоха жалба срещу вещо лице по повторното броене на бюлетините в Сливен

Вижте кой ще връща 80 млн. лв. от незаконни заменки (СПИСЪК)

Службите демонстрираха как ще ни спасяват при ядрена авария (СНИМКИ, ВИДЕО) Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Катастрофа между тир и микробус предизвика километрично задръстване на магистрала „Тракия“

Фрегатата „Верни” се завръща от мащабно военно учение в Турция

Син на президент на Германия наръган на лекция Проф. Фриц фон Вайцзекер издъхнал на място

Издигат кандидат за волейбола до седмица

Във Варна оперират с последен модел робот Da Vinci

Три месеца „лишаване от свобода“ за бивш затворник, представил фалшив документ зад решетките

Снимка: Архив

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Дупница и сключено споразумение със защитата на обвиняемия И. Дамбов, съдът наложи наказание от три месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за престъпно деяние по чл. 316 във вр. с чл. 308, ал. 2, пр. 4 от НК, съобщиха от прокуратурата.

През 2011 г. обвиняемият Дамбов изтърпявал в Затвора – гр. Бобов дол наказание за извършено от него престъпление в размер на две години и шест месеца лишаване от свобода. Било му разяснено, че то се съпровожда с подходящ, съответно заплатен общественополезен труд. Съгласно чл. 41, ал. 3 от Наказателния кодекс положеният труд се зачита за намаляване срока на наказанието, като два работни дни се считат за три дни „лишаване от свобода“. В тази връзка Дамбов решил да направи всичко възможно по време на престоя си в затвора да работи, за да бъде намален срокът на наказанието му.

Обвиняемият разбрал, че в затвора има свободно място за оператор на парни котли (парнаджия), но за да бъде назначен на тази длъжност трябвало да представи свидетелство за придобита правоспособност по специалността „Огняр на водогрейни котли с високо налягане“. Тъй като никога не се обучавал за придобиване на такава специалност той решил да се снабди с изисквания документ. Чрез свои близки и познати успял да се сдобие с исканото удостоверение и подал молба до началника на затвора. В нея той посочил, че притежава необходимата квалификация и представил неистинското свидетелство за правоспособност по специалността „Огняр на парни и водогрейни котли с високо налягане“, издадено от МОНК – ДНТ – ДК „Димитър Каляшки“ – гр. Кюстендил. На документа бил придаден вид, че представлява конкретно писмено изявление на длъжностните лица от Районен отдел „Инспекция за държавен технически надзор“ – гр. Благоевград, оправомощени да издават такива документи. Въз основа на молбата обвиняемият бил назначен за машинист на парна централа в Затвора – гр. Бобов дол през м. ноември 2011 г. до 06.02.2013 г., когато бил освободен поради изтърпяване на наложеното му наказание.

В края на 2013 г., на основание получен сигнал за използвани неистински документи в затвора, била извършена проверка, в хода на която се установила и нередовността на представеното от Дамбов свидетелство.

Разследването по делото е проведено в отсъствие на обвиняемия, тъй като местоживеенето му било неизвестно. След обявяването му за издирване същият бил открит и задържан в гр. Шабла.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.