Три ракети са уцелили американското посолство в Багдад

Снимка: Архив

Посолството на Съединените щати в Багдад е било ударено от три ракети тази вечер, съобщава Франс прес, цитирайки източници от иракските сили за сигурност.

Една от ракетите е уцелила столова, докато вътре се е сервирала вечеря, твърди агенцията, като за инцидента все още няма потвърждение от американските власти.

Районът на посолството е обстрелван периодично, откакто миналото лято Съединените щати затегнаха санкциите срещу съседен Иран.

Атаките зачестиха малко преди и след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани и сътрудника му от иракските въоръжени формирования Хасан Мухандис на 3-ти януари.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще бъде първият случай, в който посолството е пряко ударено.

Не е ясно дали има жертви и какви са материалните щети, нито как Вашингтон ще отговори на атаката. Няколко души са били ранени при обстрела на посолството, съобщи телевизия Al-Sumariya, позовавайки се на източници в службите за сигурност.

С помощта на хеликоптери е била извършена спешна евакуация на дипломатическата мисия.

Държавният департамент на САЩ призова Ирак да "изпълни своите задължения за защита на американската дипломатическа мисия в Багдад".

Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападението, информира БНР.

Действащият премиер Адел Абдел Махди в изявление написа, че "е наредил да се намерят и накажат отговорните за обстрела“.

Около 5200 американци са разположени в Ирак, за да ръководят международната коалиция, която се бори срещу групировката „Ислямска държава“

Коментари

Задължително поле