Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Тропически заразни болести плъзнаха сред бежанците

Лоши хигиенно-битови условия и множество преносители на заразни кожни заболявания, включително причинявани от тропически паразити. Такава е ситуацията в бежанския лагер в Харманли констатира експертен екип след проверка, направена по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Лекарите съобщиха, че са установили голям брой чужденци, преносители по всяка вероятност на краста (скабиес), кожна лайшманиоза, която се проявява под формата на язви и рани, както и варицела (т.нар. дребна шарка).

Въпреки това 3000 чужденци са на свободен режим и спокойно се разхождат из Харманли, което притеснява местните хора.

Необходимо е Министерството на здравеопазването да мобилизира екип и ако това се потвърди, трябва незабавно тези хора да бъдат изолирани, да им се проведе лечение и да се подобрят санитарните условия в лагера, обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. Става въпрос за заразни заболявания, две от които не са характерни за нашите географски ширини. Лайшманиозата се разпространява в държави, изостанали в развитието си, такива от третия свят, посочи акад. Гълъбов.

Манолова е написала препоръка до здравния министър Петър Москов и до председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова да се предприемат спешни действия за консултации на чужденците с инфекционисти, дерматолози и паразитолози.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Да минат през идентификатора на Москов да им сканират палците.Ний си имаме истински данни в личните карти и за нас полза от това творение не виждам.

  1. И що на сапун? Заради евроатлантически урoди дет подкрепят “борци за свобода и демокрация”?!

 2. Не требва на сапун. просто се връщат от там откъдето са дошли, докато не стане съвсем късно и България не пламне от различни тропически/екзотични зарази. Някои от пришълците са дошли в България вече болни и никой не знае какъв е техния брой. За съжаление герб ни нацвъка огромни проблеми, а сега кой да ги оправя?

 3. И ромите си ходят у нас келави и живеят мизерно, но друго си е да подземеш емигрантската вълна.

  1. Пако, аз живея в Харманли. А ти?..
   Заради мисленето на такива като теб, градът ми вече го няма!
   Бяхме 23 хил., вече сме под 10… С тенденция бройките – нашата и тази на емигрантите да се изравнят около 5000…
   Не знаем за какво иде реч, но друго си е да кажеш нещо, нали?..

 4. Вие от Труд се тъпанари големи. В лагера работят 150 човека от 3 години и няма заразен от никаква болест човек. Защо не прочетете како казва Ангел Кунчев по случая и какво е мнението на лекари от РЗИ . Но какво ли да се учудваме от кафявата медия на Пеевски Заради такива платени драскачи като вас се срина цялата медийна среда и никой не вярва на медиите . Седите в София пишете клевети а заради такива като вас никой не иска да дойде в този град

Отговорете