Тропически заразни болести плъзнаха сред бежанците

Лоши хигиенно-битови условия и множество преносители на заразни кожни заболявания, включително причинявани от тропически паразити. Такава е ситуацията в бежанския лагер в Харманли констатира експертен екип след проверка, направена по искане на омбудсмана Мая Манолова.

Лекарите съобщиха, че са установили голям брой чужденци, преносители по всяка вероятност на краста (скабиес), кожна лайшманиоза, която се проявява под формата на язви и рани, както и варицела (т.нар. дребна шарка).

Въпреки това 3000 чужденци са на свободен режим и спокойно се разхождат из Харманли, което притеснява местните хора.

Необходимо е Министерството на здравеопазването да мобилизира екип и ако това се потвърди, трябва незабавно тези хора да бъдат изолирани, да им се проведе лечение и да се подобрят санитарните условия в лагера, обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН. Става въпрос за заразни заболявания, две от които не са характерни за нашите географски ширини. Лайшманиозата се разпространява в държави, изостанали в развитието си, такива от третия свят, посочи акад. Гълъбов.

Манолова е написала препоръка до здравния министър Петър Москов и до председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова да се предприемат спешни действия за консултации на чужденците с инфекционисти, дерматолози и паразитолози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве