Трусове нанесоха тежки щети в Гърция и Турция (обзор)

Земетресение 6,6 по Рихтер усетени и в цяла България

Огромни щети са нанесени в турския град Измир

В Бургас бедствието разтърси високите етажи на блоковете

Трусове с магнитуд между 6,6 и 7 по скарата на Рихтер разлюляха сутринта Егейско море от турския град Измир до гръцкия остров Самос, причинявайки значителни материални щети. По последни данни сред първите жертви са две деца - на 15 и 17 години, загинали под срутена стена.

Министърът на гражданската защита на Гърция Никос Хардалиас отлетя спешно за острова с лекарски екипи. В случай че жителите не могат да останат по домовете си, те ще бъдат прехвърлени в хотели. Според информация от жители на острова, земетресението е причинило материални щети. Има срутени сгради, както и част от църква в Карловаси, приливни вълни са прехвърлили вълноломите и наводнили улици.

Огромни щети са нанесени и в турския град Измир, където кадри показваха разрушени сгради и усукани пътища. Кметът на града Тънч Сойер съобщи за най-малко четирима загинали и 120 ранени. За десетки хора се предполага че са блокирани под развалини на срутени сгради. Наравно със спасителните екипи на място работя и доброволци, които са организирали живи вериги, за да разчиства отломки и да търсят оцелели в развалините.
Силните трусове достигнаха и територията на България. Епицентърът на земетресението е бил на около 550 километра от София, в морето - югозападно от Измир, на границата между Турция и Гърция. Трусовете са усетени по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове.

В Бургас земетресението бе усетено по високите етажи, предимно в жк “Лазур”. Комплексът е на метри от морето, и там блоковете са по 18 етажа. Най- осезателно трусът е бил усетен над 10-13-ти етаж на блоковете. Паникьосани хора напуснаха блоковете бягайки по стълбите надолу, преди да се скупчат пред входовете. В центъра, трусът също е стреснал хората живеещи над 4- 5 етаж.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България