Тръгват търгове за 15 млн. лв. в туризма

До дни ще стартират обществени поръчки на стойност 15 млн. лв., чиято цел е промотирането на страната ни като туристическа дестинация. Търговете ще бъдат на отделни лотове по пазари, като ще се търсят най-добрите решения за привличането на повече организирани туристи у нас. Това обяви туристическият министър Николина Ангелкова при откриване на 11-та международна туристическа среща в Пловдив. Ще се търсят най-добрите и ефуктевни решения за пазара, обясни Ангелкова. Това може да са както рекламни стратегии, така и субсидиране на чартърни полети.

През следващата година ще заложим и на различни форми на реклама за популяризирането на дестинацията, заяви Ангелкова. Като такива посочи промотирането на страната сред блогъри, влогъри и инфлуенсъри. Министърът обяви, че въпреки трудната година спадът, релизиран в сектора след рекордната 2018 г. е едва 0,2 на сто. От морските летища във Варна и Бургас ден по-рано обявиха за спад в броя на пътуващите през аеропортовете с 11 на сто.

Прогнозите на министър Ангелкова за зимния сезон бяха реалистична, оптимистична и песемистична. В първия случай не се очаква разлика в броя на гостите и приходите от престоя им у нас. Песимистичната прогноза е за спад от 2 на сто, а оптимистичната - за ръст от 2 на сто. Министърът обаче подчерта, че зимният сезон зависи и от времето, тъй като гостите идват в курортите ни през този период на годината основно за ски. Тя съобщи и че след провеждани серии от срещи през последния месец е договорено освободените полети за следващея летен сезон от фалиралият туроператор "Томас Кук" да бъдат поети от други компании.

Коментари

Задължително поле