Тръгва разследване за изтезание на дете в Център в Шумен

 Öåíòúðà çà íàñòàíÿâàíå îò ñåìååí òèï-1 æèâåÿò 14 äåöà è îáùèíà Øóìåí âå÷å òúðñè äðóã äîñòàâ÷èê íà óñëóãàòà

Районната прокуратура в Шумен е образувала в петък досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че е изтезавал 15-годишно момче, намиращо се под негови грижи.

Става въпрос за Центъра за натастаняване от семеен тип "Слънчево детство"-1, където живеят 14 деца с различни умствени и физически увреждания. До образуване на досъдебното производство се стига след разпоредена на 12 юли т.г. проверка на получен сигнал по електронната поща в Районната прокуратура в Шумен за бито дете в дома, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Както "Труд" писа, в социалната мрежа Фейсбук изтече скандален 16-секунден аудиозапис, в който ясно се чува как жена крещи обиди на дете, а то реве неистово и моли "чакай, чакай". Жената вика: "Няма да те чакам, ей животно, ще те убия! Напоследък си станал невъзможен, качихте се на главите ни отгоре".

Детегледачката от Център-1 Хюлия Арон призна пред журналисти, че тя е автор на записа. С мобилния си телефон документирала грозна сцена, разиграла се на 6 юли сутринта в дома. Арон посочи и извършителя: "Деница Атанасова е на записа. Това дете обича да краде, той беше взел телефона на Деница и го скрил, тя явно го намери и се започна... Биеше го с ръце по гърба, врата". Ръководителя на Център-1 Марина Андонова обяви записа за монтаж, отрече гласа да е на нейн служител. Обвинената възпитателка също отрече.

От прокуратурата съобщават, че в хода на проверката жена, която твърди, че е очевидец на побоя над 15-годишното момче, е предоставила мобилен телефон и флашпамет със запис на инцидента. Разследването продължава с процесуално-следствени действия.

Междувременно стана ясно, че община Шумен, която отговаря общо за три къщи за настаняване от семеен тип, изградени по европроект, търси външна организация за предоставяне на социалните услуги в Център 1 и 2.

Коментари

Задължително поле