Тръмп нареди на службите да въведат нови мерки срещу имигрантите

Снимка: Архив

Президентът на Съединените щати нареди на имиграционните служби да въведат нови мерки срещу имигрантите, предаде БГНЕС.

Тръмп инструктира федералните служби да въведат такса за всеки човек, който иска убежище в САЩ.

Освен това ще бъде забранено на тези, които са пресекли границата нелегално, да работят, докато не бъде разгледано искането им за убежище.

Разпоредбите са пореден опит на администрацията на Тръмп да ограничи увеличаващия се брой имигранти, които пресичат южната граница на САЩ и искат убежище в страната.

Много от мерките ще променят значително процеса, през който минават имигрантите, но също така изискват отнемащи време регулаторни процедури, преди да влязат в действие, което вероятно ще отнема месеци.

Администрацията на Доналд Тръмп редовно обвинява законите на САЩ за търсене на убежище от чужденци и твърди, че те окуражават измамите и необоснованите претенции.

Защитници на сегашната законова рамка изтъкват, че опитите на Тръмп да ограничи или затрудни търсенето на убежище ще навредят на тези, които наистина са преследвани или в опасности подават обосновани искове.

По закон, Министерството на правосъдието трябва да разгледа молбите за убежище в рамките на 6 месеца. Списъкът с чакащи молби, обаче, включва 800 хиляди случая, което би отнело години за проверка.

Коментари

Задължително поле