Тръмп предрече ваксина до края на годината (обзор)

Не ме интересува дали друга държава ще я разработи преди нас, искам ваксина която да работи, каза още Тръмп

И влезе в противоречие с експерти и компании

Всички изпитания са още в ранна фаза

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за телевизия „Фокс” в неделя, проведено на открито и на живо пред мемориала на Ейбрахам Линкълн във Вашингтон, че ваксина срещу коронавируса може да бъде разработена преди края на 2020 г., влизайки в противоречие със собствените си здравни експерти и фармацевтичните компании, които разработват и тестват потенциални ваксини.

„Смятаме че ще разполагаме с ваксина до края на тази година и работим много усилено по въпроса”, заяви Тръмп. „Изграждаме снабдителни линии, и дори вече имаме окончателната ваксина”, каза още американският президент, като добави че няколко фармацевтични компании, сред които „Джонсън и Джонсън”, са много близко до разработването на превантивния медикамент.

Електронно издание „Политико” припомня, че всички разработвани ваксини по света са ранни фаза на клиничните изпитания и цитира официално комюнике на споменатата компанията, според което човешки тестове ще могат да започнат най-рано през септември тази година, но изпитанията няма да са завършени преди началото на 2021 г.

Същевременно „Пфайзер” и германската фирма „БиоНТек” твърдят че разполагат с капацитета да доставят милиони дози до края на 2020 г., ако техните разработки се окажат успешни. Изданието цитира и мнението на д-р Антъни Фаучи от Националния институт за алергии и заразни заболявания на САЩ, според когото „е в сферата на вероятното” да има широкодостъпна ваксина до януари 2021 г., но само ако компаниите започнат производството, преди да са завършили напълно изпитанията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят