Тръмп предрече ваксина до края на годината (обзор)

Не ме интересува дали друга държава ще я разработи преди нас, искам ваксина която да работи, каза още Тръмп

И влезе в противоречие с експерти и компании

Всички изпитания са още в ранна фаза

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за телевизия „Фокс” в неделя, проведено на открито и на живо пред мемориала на Ейбрахам Линкълн във Вашингтон, че ваксина срещу коронавируса може да бъде разработена преди края на 2020 г., влизайки в противоречие със собствените си здравни експерти и фармацевтичните компании, които разработват и тестват потенциални ваксини.

„Смятаме че ще разполагаме с ваксина до края на тази година и работим много усилено по въпроса”, заяви Тръмп. „Изграждаме снабдителни линии, и дори вече имаме окончателната ваксина”, каза още американският президент, като добави че няколко фармацевтични компании, сред които „Джонсън и Джонсън”, са много близко до разработването на превантивния медикамент.

Електронно издание „Политико” припомня, че всички разработвани ваксини по света са ранни фаза на клиничните изпитания и цитира официално комюнике на споменатата компанията, според което човешки тестове ще могат да започнат най-рано през септември тази година, но изпитанията няма да са завършени преди началото на 2021 г.

Същевременно „Пфайзер” и германската фирма „БиоНТек” твърдят че разполагат с капацитета да доставят милиони дози до края на 2020 г., ако техните разработки се окажат успешни. Изданието цитира и мнението на д-р Антъни Фаучи от Националния институт за алергии и заразни заболявания на САЩ, според когото „е в сферата на вероятното” да има широкодостъпна ваксина до януари 2021 г., но само ако компаниите започнат производството, преди да са завършили напълно изпитанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят