Тръмп спря помощи на стойност 25 млн. долара за болници в Източен Ерусалим

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спря помощи на стойност 25 милиона долара за лечението на палестинци в болници в Източен Ерусалим, предаде Ройтерс, цитирайки служител на американския Държавен департамент.

По-рано тази година Тръмп поиска преразглеждане на помощите, които САЩ отпускат на палестинците, за да гарантира, че средствата се харчат в съответствие с националните приоритети на САЩ. В резултат на този процес средствата за болници в Източен Ерусалим ще бъдат насочени за приоритетни проекти другаде.

Съкращаването на помощи е последното от действията на администрацията на Тръмп, които отчуждиха палестинците, включително признаването на Ерусалим за столица на Израел и преместването на посолството на САЩ, което дотогава се намираше в Тел Авив, в Ерусалим.

Палестинското външно министерство заяви в изявление, че решението за намаляването на помощите е част от опитите на САЩ "да ликвидират палестинската кауза" и ще постави под заплаха живота на хиляди палестинци и препитанието на хиляди служители на болниците. "Тази опасна и неоправдана ескалация от американска страна премина всички червени линии и се смята за пряка агресия срещу палестинския народ", се подчертава в изявлението.

Коментари

Задължително поле