Туристите на Иския спешно напускат острова след земетресението

Многобройни туристи, почиващи на Иския, където в понеделник вечерта се случи земетресение , се опитват спешно да напуснат острова в Тиренско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Трусовете на Иския са регистрирани в 20:58 часа местно време (21:58) в понеделник. Първоначално Националният институт по геофизика и вулканология на Италия съобщи, че магнитудът е 3,6 по скалата на Рихтер, но по-късно експертите в него коригираха оценката си и съобщиха, че е 4.

Епицентърът се е намирал в непосредствена близост до западното крайбрежие на острова на дълбочина от около 10 км. Разрушения са регистрирани в курортните градчета Казамичола Терме и Лако Амено на северното му крайбрежие.

Според последни данни в резултат на труса са загинали две жени, 26 души са ранени, като двама от тях са в тежко състояние.

По време на труса колебанията в земната повърхност са усетени силно в различни райони на острова и предизвикват паника сред туристите и местните. Мнозина бягат на улицата. Ситуацията се влошава допълнително от пълното изключване на електроенергията, което се случва в град Иския и в други райони на острова.

В град Казамичола Терме, където са основните разрушения и откъдето са двете загинали жени, местните се страхуват да се прибират по домовете си и са прекарали нощта под открито небе. В град Иския ситуацията е спокойна, но и тук има хора, които предпочитат да нощуват в автомобилите си или на улицата.

На остров Иския, чиято численост е около 40 хил. души, в пика на летния туристически сезон през август обикновено се очакват около четвърт милион туристи.

Коментари

Задължително поле