Туристите първо гледат условията за анулация, после цената

Търсят повече градски турове, отколкото отдих сред природата 

Условията, при които туристите могат да анулират резервирана или предплатена ваканция, както и евентуалното разработване на ваксина срещу COVID-19 са сред най-важните фактори за възобновяване на пътуванията в Европа. Това заяви Люблена Димова, представител на Европейската туристическа комисия, на база направено проучване сред десетте най-пътуващи нации в ЕС, сред които обаче не влизат българските туристи по време на 7-та годишна среща на Травел Академи.

Според изследването, чиито резултати са били готови само преди дни, най-големите притеснения на хората, свързани с пътуване и особено с международните маршрути е опасността от заразяване с коронавируса в самолета или на летището. Всеки пети европеец се бои от подобен сценарий. Следващите „най-опасни“ зони според анкетираните са публичния транспорт, туристическите атракции и общите площи. Едва 10 на сто от отговорилите се притесняват от разпространение на местата в местата за настаняване, още повече, че според данните на Европа и България хотелите и ресторантите взимат най-много мерки и са най-безопасни за посещение.

55 на сто заявяват, че при следващото си пътуване ще отседнат в хотел, 14,1 на сто в имот, нает чрез Airbnb, а 4,2 на сто в къмпинг, уточни Димова. Интересно е, че въпреки настъпващия зимен сезон най-голям дял от анкетираните европейци търси морска слънчева ваканция. Друга тенденция е по-големият интерес към градски турове, отколкото към почивки сред природата. Според проучването най-склонни да възобновят пътуванията си зад граница при първа възможност са поляци, италианци, испанци, германци и австрийци. Интересен е фактът, че въпреки, че създаването на работеща ваксина срещу COVID-19 няма да накара европеците да стегнат веднага куфарите, а 56 на сто биха изчакали да мине известно време и няма да пътуват веднага след пускането й в продажба.

66 на сто от анкетираните европейци са заявили, че първото им пътуване след кризата ще е за почивка, а 35,7 на сто ще посетят семейство и приятели. Изследването показва, че пътуващите сами са най-склонни да изберат международна дестинация, а тези с партьнора или семейство и приятели биха пътували до по-близка такава в страната им на живеене или в региона, допълни Димова.

Коментари

Задължително поле