Нападнаха и ограбиха дядо посред бял ден

Гешев: Задържани са 6 лица при акцията в ДФ „Земеделие“

Заловиха трима надрусани шофьори

Шофьор без книжка катастрофира с нерегистрирана кола и избяга Мъжът карал возилото с чужди номера

Мъж накара дете да си „накаже“ пръста с камък Шуменецът бил ядосан, че две момчета звъняли и блъскали на вратата му

Преслава показа дъщеря си за първи път

„Витоша“ пръв скочи на съдиите (ВИДЕО)

Електронна услуга на НАП дала достъп на хакерите

Президентът Радев наложи вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми Промяната в закона създава нова обилна хранителна среда за корупция, смята държавният глава

Горанов: Хакерската атака срещу НАП е засегнала около 3% от данните й

Бойко Атанасов иска да е главен прокурор със Среден 3 по Наказателно право

Консулът ни в Истанбул за починалата българка на Кушадасъ: Проверява се дали това е инцидент или престъпна небрежност

Певицата Донна: От малка знам, че ще съм на голямата сцена

Обстрел на военната база в Кандахар, няма пострадали българи

Шофьорът на откраднатото от швед такси: Разбрах от колега, че колата я няма на стоянката Прокуратурата ще поиска постоянен арест за автокрадеца

Турски паша пали Габрово по празниците Шипченец му помага да премине Балкана

„Да се знае в лето 1798-о, месец дикемврия, когато ся развали село Габрово, та сякоха хората по Рождество Христово…“ Тази приписка в стара богослужебна книга напомня за една кошмарна Коледа в края на ХVIII век.

На 25 декември 1798 г. Хюсеин капудан-паша превзема града и наемниците му кърджалии три дни колят и обират наред. Режат глави и първом ги носят в конака на пашата за бакшиш, а сетне ги хвърлят в реката. Тъй си изпаща непокорният балкански градец, задето застава на страната на Осман Пазвантоглу в свадите му с Портата.

Три години по-рано

Пазвантоглу, обявен от привържениците си за видински паша, разбива пратения срещу него румелийски бейлербей Мустафа паша и решава да разшири владенията си. С 80-хилядна войска той излиза от Видин и скоро почти цяла Северна България е негова. Пазвантоглу обявява, че се е вдигнал не срещу султана, а срещу министрите му, реформите и новите данъци. Това привлича към него еничарите, най-силно засегнати от реформите във войската, а гръмките му манифести за свобода и справедливост за всички поданици бързо спечелват симпатията на населението.

Уплашена от разширяващото се влияние на бунтовника, Портата праща против него Хюсеин капудан-паша, зет и фаворит на султан Селим III, начело на 120 000 въоръжени мъже. Той пристига на 20 декември в село Шипка и праща оттам известие на габровци да излязат да го посрещнат, защото ще смаже главата на Пазвантоглу. „Ще те посрещнем с барут и куршуми, та ако обичаш, заповядай!“, отговорят дръзко те, подучени от Османовия представител в града.

По това време гражданската власт в Габрово се представлява от един чорбаджия, който поддържа десетина добре въоръжени мъже, наречени панти, задължени да се бият заедно със заптиетата при нападения над града.

Дружен отпор

Габрово е едно от първите освободени български селища през 1877 г.
Габрово е едно от първите освободени български селища през 1877 г.

Габрово е оградено със стена от дебели цепеници, пред която има дълбок окоп. Разгневеният паша понечва да мине с войската си Балкана, но укрепилите се на връх „Св. Никола“ (Шипка) Османови войници и габровци го отблъскват в лют бой.

Три дни напразно се опитва капудан-пашата да мине прохода и накрая решава да си послужи с хитрост. Пръска войските си из околните села и пуска слух, че ще пробва да мине през Хаинбоаз. Като го зърват от върха да напуска село Шипка, габровци въздъхват облекчено и бързешком се спускат у дома си да срещат Коледа. Ала още на Бъдни вечер турчинът се връща. Минава Балкана през нощта с помощта на един водач шипченец и навръх Рождество се появява на горния край на града. Габровци залостват портите и почват да се защитават, ала скоро са надвити от многобройния неприятел.

Предателството

Последни остават да се бият трима панти – Йовко Мухът, брат му Пенко и Йончо Семерджията. Те се заключват в Резовската воденица и с точни изстрели свалят всеки явил се наоколо турчин. Кърджалиите заобикалят воденицата и започват да гърмят, ала без успех – дебелите й стени са като крепост. По едно време стрелбата стихва и някакъв просяк, натоварен със съчки и с чувалче под мишница, изскача отпред. От воденицата му кресват да бяга. „Убийте ме! – отговаря той. – По-добре да умра от християнска, а не от поганска ръка!“

Никой не стреля. Дрипльото стига под стрехата на воденицата и изсипва чувалчето си, пълно със слама и сено, в една празна бъчва. Струпва съчките отгоре, сипва малко барут, пали го с огнивото и докато пантите се усетят, бъчвата пламва, по нея и воденицата. Тримата мъже се спускат през капандурата във водата и хукват през реката към баира. Пада убит само един – късите му ботуши се напълват с вода и му попречват да бяга.

На 28 декември Хюсеин капудан-паша заповядва да запалят града и потегля с войската си за Видин. Изгаря по-голямата част от Габрово заедно с двете църкви „Св. Иван“ и „Св. Петка“. Скрилите се по горите жители се връщат, изгасяват огъня и спасяват каквото могат. И се залавят всички дружно пак да си вдигнат къщи, за да го има алтън Габрово и до днес.

 

Затворници разиграват подаръците на комар

Никола Обретенов нарича гръцките затворници пунгаши.
Никола Обретенов нарича гръцките затворници пунгаши.

Никола Обретенов, заловен от потерите в Балкана след разбиването на четата на Христо Ботев, е осъден от турския извънреден съд в Русе на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотно заточение в Мала Азия. През декември 1877 г. той вече се намира в затвора Сен Жан д’Акр и заедно със своите другари по съдба, сред които е и Кирил Ботев, се готвят да посрещнат коледните празници. От страх пред европейското обществено мнение турската затворническа управа се опитва да прояви известно уважение към християнския религиозен празник. По този повод във вторника преди Коледата, както свидетелства в дневника си Обретенов, заточениците са заведени на баня, „за да са измием от нечистотиите, които набираме във влажния си затвор“.

В четвъртък управата раздава на всекиго по малко кюмюр, за да посрещнат Рождество Христово със запален мангал. По същото време пристига и „католишкият поп да посети гърците, що са католици – както си спомня Обретенов. – Донесе им облекла, постелки и завивки, но те ще ги изиграят на комар, защото те са хора пунгаши и не знаят да работят, та да ядат“.

На самата Коледа Обретенов и другарите му пишат писма на своите близки, коментират оскъдните новини, които достигат до тях за развоя на Руско-турската война, разказват спомени от собствената си бунтовна дейност. На следващия понеделник им носят дар от местното православно население – тенджера сварена кокошка с ориз.

По силата на Сан-Стефанския мирен договор Никола Обретенов е освободен през 1878 г. и се завръща в отечеството си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (45)

  1. В цялата история на човечеството турчин добро не е направил никому!!!!Това са най-разпасаните,най-зловещите,най-примитивните,най-гадните,най-жестоките създания!!!Пази боже от ислама!!!Дано горят в ада с техния аллах.

    1. кърджалиите са българи - индже и караколю каза:

      Габрово е около 3500 човека през 1750 г.
      През 1793 г. е разорен от кърджалиите. Тогава за да се смилят над габровци кърджалиите искат огромен откуп в злато и откупът да бъде занесен от гола мома, яхнала кон. (Днес на влизане в Габрово от Севлиево има каменен кон с жена върху него и табелата Габрово – това е признателността на габровци за жената, спасила Габрово и след това самоубила се.)
      Но населението намаля значително след 1793 г. Веднага след това кърджалиите разоряват и Трявна.
      Така, че габровци правят оградата и рова срещу кърджалиите.
      Истината е, че Хюсеин –капудан паша не разорява Габрово, а само преминава през него. Свидетелство е, че „хората се връщат“ след неговото преминаване.
      През 1860 г. Габрово е обявено за град и е с население 4 хиляди човека.

    2. Колко сте жалки,повтаряте това с което са ви напълнили главите с учебниците по фалшива история.Да можехте да прочетете нещо различно и да да го възприемете,щяхте да разберете политиката на О.И. но за вас света се върти около вашата мижава душичка ,и за това сте малки и незначителни за околния свят.Една империя простираща се от Индийския океан до средна Европа и е съществувала столетия.Просто няма кой да напише ,че сте живеели по добре в О.И. отколкото в последната шишманова династия,и то със столетия,но разбирането ви за О.И.се отнася само за последното столетие в неговия заник,когато определени държави късът територии,заради които все още има конфликти.Просто сте пример за типична ганьовска култура,само злоба ,завист и заради това сега без войни и външни заплахи сами се топите а по време на О.И. сте се умножавали сами си правете изводи макар че нямата капацитет….

      1. Мъка, мъка…. по индийските сигани отдето произхождаш…

    3. Чети за германците, холандците и белгийците – не им отстъпват, даже ги надминават.

  2. Пак лъжи и плюене по Турция. Не спряхте с антитурската си пропаганда ! Една стара богослужебна книга била написала: бла бла. Кой е драскал там глупости лъжи и клевети трябва да се разследва. Османците кога завладяха България, преди 640 години, а не през 1798г. На българина все някой друг му е виновен за вечно тежкото му положение!

  3. Типичната турска наглост!Вместо да се засрами-хасковската свиня ми се прави на…оципана проститутка!?За турците нито една турска жестокост,насилие и неправда не означават истината!Ще излезе,че турците не са направили нищо лошо през всичките пет века на робството!?То бива-бива,ама….Хасковския фес е като всички останали турци.Безпардонен,лъжлив,нагъл,вмирисан,гаврещ се с БЪЛГАРСКАТА история.И за арменското клане ли ще излезе,че „нищо лошо не са сторили гадните турци“?Проклети да са дедите ви мюсюлмански!!!Проклети да са турските кадъни,дето са ви раждали от мръсните си утроби!Проклет да е исляма!Проклет да е пророкът ви!Да го духа аллах!!!

    1. Тези ОСМАНСКИ ИЗРОДИ нямат нищо общо с Пророка Маомад! Има ги и сега! В Турция -Ердоган, а в България- доган и Местан. Тежи двамата ядат български хляб и ни наричат „гяури“. И двамата са примати и се питам защо ги ТЪРПИМ !?

      1. Турската им народност няма никакво значение. Доган и Местан са АГЕНТИ НА ДС и КГБ – това ги прави мръсни гадове, ане турскот им потекло. А наследникът на Доган Карадайъ е най-отвратителния лигав лакей, който историята ни познава. Този идиот ще продаде родители, братя и сестри заради личното си благополучие. И ТОВА Е ЛИЧНО НЕГОВ ХАРАКТЕР, а не на турците.

      2. Същото важи двойно за соломон паси и другата коен, дето подкрепиха изрода луканов срещу България.

      3. ako ti si evrein raskaji koy te spasi ot İspanskata tsırkva 600 000 evreyi koy spasi Solun KAK STANA TVOYTA RODİNA İBNETOR

    2. Турските мекерета от форума са МНОГО ПРОСТИ. О.И. е била империя на злото и загнива сама. Ататюрк създаде нова държава, но простотията си остана и Ердоган е доказателство. А и кать войници са нули…! На Шипка шепа опълченци и ру си ги РАЖБИХА като птъдльовигащи….! Посерковци, коит само се фукат…! Вашта мамка пооанска…!

    3. Турските мекерета от форума са МНОГО ПРОСТИ. О.И. е била империя на злото и загнива сама. Ататюрк създаде нова държава, но простотията си остана и Ердоган е доказателство. А и кать войници са нули…! На Шипка шепа опълченци и ру си ги РАЖБИХА като птъдльовигащи….! Посерковци, коит само се фукат…! Вашта мамка пооанска…! Прокбятието ни ХРИСТОС ще е ваше….!

  4. Pedal „Nadırven“ odi da lijej dırtata, mirizliva shunda na pachavrata „Kenefka“.

  5. ко убаво сме ви колили значи, ама пак малко е било, трябвало е повече

  6. Shto snimki na askera so rezani glavi, shto beseni i drani liude – i tui li e laga ! I momi po zandanite sa lezhali, kat Raina Futekova / Knaginia, fantazia nemam kakvo sa prezhiveli ! A bre, krai Vas miusulmanite POKAIANIE poznavate li, PROSHKA davate li si, ili se kolite do 10-to koleno za vehti zolumi na pra-dedite si ?!

  7. И вие какви сте уж българи ама не се знае кой турчин вие правиллл

  8. Вие които се пишете за българи не се знае кой турчил вие правил в България няма българи всичките сте мелези

    1. Че то и някой смръдлив сиганин може да е клецал шалварестата ти макя…

  9. Ако това се случваше в днешно време, дрипльото щеше да е я цветанов, я плевнелиев, я някой друг пребоядисал се за евроатлантик партиец.

  10. Защо мразим турското население?И този въпрос го задава БЪЛГАРИН!?Не виждаш ли бе абдал,че и съвременните турци разсъждават също като едновремешните башибозуци?Поо-горе някакъв примитивен фес се хвали,че са ни клали!?Е!?Още ли си толерантен към исляма?Рязаните свине не са хора.Това са потенциални убийци!Чети какви ги пишат делиормански/солотюрк ,за да разбереш,че това са същите убийци на БЪЛГАРИТЕ!!!

  11. Тъпакът кмнтр отново не помага на БЪЛГАРСКАТА кауза.Абе недоразумение човешко-стига с тия евроатлантици!Прочети по-горе за какво иде реч!Да е.б.а и смотания тип!!!

    1. Турците поне не си въртят задниците като потурнаците на бойко борисов.

  12. Няма такова ЖИВОТНО ТУРЦИЯ това е изкуствена държава създадена с НАСИЛИЕ всеки който знае историческите връзки ще разбере, че ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ е нещо като ЕВРОПЕЙСКИ или СССР съюз на база на ТЕРОР и ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ от сектанти МЮСЮЛМАНИ. Тези който се наричат ТУРЦИ те са просто смесица от различни народи приели сектанството наречено МЮСЮЛМАНИН.

  13. Дали ще е турчин или мюсюлманин-все тая.Все за един и същ боклук говориме

    1. Тури в кюпа холандците (индонезия, африка, всв), белгийците (конго), немците (всв) и да си стиснем ръцете?!

  14. ГАБРОВЕЦЪТ ПОПОВ ДО КОМЕНТИРАЩИТЕ ХРИСТИЯНИ каза:

    МАЛКО ПОВЕЧЕ СМИРЕНИЕ Е НУЖНО В НАВЕЧЕРИЕТО НА БЪДНИ ВЕЧЕР.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ГАБРОВОТО-ГРАДЪТ СИ Е СУПЕР

  15. ПОВЕЧЕ СМИРЕНИЕ МОЛЯ, В НАВЕЧЕРИЕТО НА БЪДНИ ВЕЧЕР. А ГАБРОВОТО СИ Е ХУБАВ ГРАД

  16. Като чета тези просташки ксенофобски екстремистки страсти се срамувам от народността и паспорта си. Добре че българският не е популярен език. Ако чужденците можеха да ги прочетат щяхме да имаме забрана да излизаме от мизерната си държавица.

    1. Пий си хапчетата комплексар слабоумен!

  17. Този, на който кракът му никога няма да стъпи в Турция! каза:

    До всички турци тук, направете си ДНК тест, защото не се знае вие колко чисти турци сте! При всичките отвлечени от вашите прадеди българки, защото туркините явно не са били много хубави, не се знае коя българка ви е прабаба! Смешници!

  18. Хей русофоб, вие сигурно сте наследник на предателя, който е превел турците през Балкана в Габрово! Тъпанар, срам ви е от историята ви ли? Никакъв българин не сте! Забравете българският, по-добре ще е за България!

    1. Както написах срамувам се, да, срамувам се от простотията и ксенофобията, от екстремизма и русофилството. Тъпи идиоти, вие НЕ сте народа и нямате никакво право да твърдите какво иска народа.. Вие сте някаква воняща тиня, която прави България нежелано место и за бългри, и за чужденци. Срамувам се, че живея с такива идиоти., мамицата ви тъпа и гнусна.

  19. русофоб-Мама ти да Е.Б.А!!!Да мразиш Русия можеш,а към турция-какво?Уважение ли изпатваш?Ти не си никакъв БЪЛГАРИН!Тъпанар!Кой те освободи от турците,бе бляд?

    1. Как е температурата в Ленинград, бляд вонящая? Услажда ли ти се антифриза? Пуснали са нов одеколон „За Путину“ за хибридните воини. Направо удря в капачката на черепа и яко сгрява. Страхотен е!

      1. Режи вени шизи слабоумно. И хапчетата вече не могат да ти помогнат…

  20. Града е построен от турците!99%от живеещите са били турци,но сте пропуснали да го споменете…

  21. Нищо не е построено от турците.Тая долнопробна сган единствено руши,а не строи.Освен тъпите джамии….

  22. zlobata vi e straşna …potvarjdenie çe imame sıştiyat koren TÜRKİ zaşto se sramuvate da kajete çe ste TURTSİ- HRİSTİYANİ KATO 40 %RUSNATSİTE ..kato stanahte hristiyani kolko pra Bılgari izbihteVAŞİYAT EVREYSKİ BOG s kakvo e po dobır ot Allaha koyto e sışto Evreysko çado za kakvo se mislite hvanahte BOGA za MIDETE …deditevi da beha geroyi kato v lıjitevi i da ne ste ostavili trite BILGARİYİ NA OSMANTSİTE ….po tehno vreme udarnata sila beşe samo edna hristiyani prodali veratasi i se poturçili…NİKOY NASİLA NE VZE YANA TE SAMA İZBEGA NA REZAN …K…R HUBAVO İ STANA..edna 3000 godişna Evreyska „religiya“ ni pravi vragove…

  23. zlobata vi e straşna …potvarjdenie çe imame sıştiyat koren TÜRKİ zaşto se sramuvate da kajete çe ste TURTSİ- HRİSTİYANİ KATO 40 %RUSNATSİTE ..kato stanahte hristiyani kolko pra Bılgari izbihte VAŞİYAT EVREYSKİ BOG s kakvo e po dobır ot Allaha koyto e sışto Evreysko çado za kakvo se mislite hvanahte BOGA za MIDETE …deditevi da beha geroyi kato v lıjitevi i da ne ste ostavili trite BILGARİYİ NA OSMANTSİTE ….po tehno vreme udarnata sila beşe samo edna hristiyani prodali veratasi i se poturçili…NİKOY NASİLA NE VZE YANA TE SAMA İZBEGA NA REZAN …K…R HUBAVO İ STANA..edna 3000 godişna Evreyska „religiya“ ni pravi vragove…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.