Турция: Време е международната общност да каже, че ще спре лудостта на Нетаняху

Снимка: Архив

Турция призова светът да не допусне Израел да анексира Западния бряг, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Планът на израелския премиер Бенямин Нетаняху за анексиране на окупираните селища на Западния бряг нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и пренебрегва международното право, заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Юмер Челик.

"Това обещание не само нарушава закона, но и се опитва напълно да го унищожи", написа Челик в социалната мрежа туитър. "Време е международната общност да каже, че ще спре лудостта на Нетаняху", каза Челик и добави, че позицията на израелския премиер е открита атака срещу ценностите, които съставляват международната общност.

Челик отбеляза, че Нетаняху е окуражен от хода на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелската столица и решението му да признае израелската окупация на Голанските възвишения. Той продължи, като каза, че израелският премиер очевидно рискува мир и стабилност в Близкия изток и провокира палестинците.

Нетаняху каза в интервю в събота, че планира да присъедини селищата в Западния бряг, ако бъде преизбран, намалявайки надеждите за израелско-палестинска сделка по отношение на палестинската държава върху земите, окупирани от Израел през 1967 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток