Турция тества с Ф-16 руските ракети С-400

Покупката на руски ракетни системи С-400 (на снимката) скара Турция със САЩ, които я изключиха от програмата за Ф-35.

Изтребителите ще изпробват радарните системи

Сделката с Москва е на стойност 2,5 млрд. долара

Турски Ф-16 прелитат в небето край столицата Анкара, за да тестват възможностите на руските ракетни системи С-400, предаде Ройтерс.

Изпитанията са двудневни - започнаха вчера и продължават и днес. Изтребителите Ф-16 и други въздухоплавателни средства на турските ВВС изпълняват полети на ниска и голяма височина, за да изпробват радарните системи на С-400.

През 2017 г. Анкара подписа с Москва договор на стойност 2,5 млрд. долара за купуване на С-400. Доставките им започнаха през юни тази година, но те още не са напълно оперативни, очаква се това да стане до април догодина.

Покупката на руските системи доведе до сериозно обтягане на отношенията на Турция със САЩ, които наказаха Анкара с изключване от програмата за изтребители Ф-35, в която тя участваше и като купувач, и като производител. Упрекът на Вашингтон е, че руските С-400 не са съвместими със системите за защита на НАТО и представляват заплаха за стелт изтребителите Ф-35 на американската „Локхийд Мартин”.

Турция от своя страна подчертава, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и съответно няма да представляват заплаха за алианса. На тази основа Анкара отхвърля настояванията на САЩ да се откаже от сделката с Русия.

Проблемът с ракетите С-400 бе обсъден от президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп на срещата им преди седмица в Белия дом. Тръмп предложи на Ердоган САЩ да доставят на Турция американски ракетни системи „Пейтриът”, ако тя се откаже от С-400. Така и не стана ясно обаче дали е постигнат пробив по проблема.

Коментари

Задължително поле