Туск отговори на Путин: Авторитаризмът е отживелица, а не либералните ценности

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица, съобщи БТА.

В интервю за Financial Times, Путин заяви, че прогресистите "вече не могат да налагат на хората какво да правят, както опитваха да правят през последните десетилетия. "Тази прогресивна идея предполага, че мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват напълно безнаказано, защото правата им се защитават", отбеляза Путин. Той подчерта, че "тази идея е отживелица и влиза в конфликт с интересите на голямото мнозинство от населението".

Путин отправи критики към решението на германската канцлерка Ангела Меркел да отвори границите на страната си за един милион бежанци, определяйки го като кардинална грешка. В същото време той похвали политиката на затваряне на границите пред нелегалните мигранти, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Доналд Туск заяви иронично, че само безсънието, дължащо се на смяната на часовите пояси, му е позволило да прочете цялото интервю. "Трябва да кажа, че съм напълно несъгласен с аргумента, според който либерализмът е отживелица. Като европейци, ние защитаваме твърдо и недвусмислено либералната демокрация", заяви бившият полски премиер на пресконференция в японския град Осака, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

"Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва заедно с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск. Според европейците обаче "става дума за основни и непреходни ценности", отбеляза председателят на Европейския съвет.

Той определи като отживелица авторитаризма, култа към личността и закона на олигарсите, макар да призна, "че понякога те може да изглеждат ефективни".

Коментари

Задължително поле