Учените: Акулата изчезва Добрите запаси на калкан увеличиха квотата с 30%

Парламентът ще разглежда Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Очаква се днес да повдигнат обвинение на кантонера заради катастрофата на жп прелез

Обявиха извънредно положение във Венеция заради проливни дъждове (ВИДЕО)

Продължава издирването на жената, изчезнала край Мальовица

На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Тъжна фоторазходка през нощта на блокадата на Орлов мост

„Боецът“ Георги Георгиев, самотен и незнаещ какво да предприеме за блокадата на моста

Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?*

Омърлушената компания протестиращи съвсем увяхна

Протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор и блокирането на Орлов мост събудиха стария ми митингаджийски инстинкт и още през деня в четвъртък започнах да стягам раницата с фотоапарати като за “горещо” място. Спомените ми се върнаха още от 1989 г., когато снимах на повечето знакови митинги.

Хищникът се събуди за лов и според опита ми реших да отида „на терен“ след полунощ. Тогава стават най-интересните събития за снимане, като се позамисля. Въображението ми не спираше да работи и спомените се връщаха. Още ме е яд, че ръководството на вече несъществуващ вестник, в който работех, не се съгласи да направим извънреден брой от събитията пред Народното събрание в нощта на 10 януари 1997 г., а тогава имах снимки колкото за цял вестник. Опитвах да си представя какви тактики ще приложи полицията този път и реших да заложа на 1 часа след полунощ. Тогава по моите спомени протестиращите се разотиват, някои вече са пияни и полицията лесно може да ги разгони (точно така стана през 97-ма в нощта на 10 януари).

В 1,30 на Орлов мост двадесетина подпийнали и омърлушени симпатизанти на ДаБГ и движението БОЕЦ на видинчанина Георги Георгиев се шляеха по най-натовареното кръстовище на София.

Някъде около 3 и 30 ч. пристигна и самият лидер на БОЕЦ Георги Георгиев. Той се държеше неуверено и започна да увещава малцината останали да протестират, че това е напълно импровизиран протест, не са очаквали такъв голям ефект, че да се блокира цяла София и мисията им била изпълнена.

В този момент се изплаших от липсата на каквато и да било идея, организация и план за действие на протестиращите. Следва, че всеки несъгласен с нещо в държавата, дори психически неустойчив човек, може да застане в центъра на столицата, да спре целия трафик на градския транспорт, да разстрои ритъма на града, а полицията да го охранява, вместо да го измете от там.

През тази нощ видях духът на нацията изпразнен от съдържание. Безпътен и безцелен. Може да прозвучи гадно и цинично, но не мога да простя на Кольо Босия, че оцеля след гладната си стачка. Тогава щеше да има поне един съвременен български бунтар, готов до край и да умре за идеите си.

* По Вазовата повест “Немили недраги”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.