На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Търновски планинари изкачиха връх Гросглокнер в австрийските Алпи

Група от клуба по пешеходен туризъм към Туристическо дружество „Трапезица 1902“ във Велико Търново с водач Станчо Русев направи изкачване на най-високия връх на Австрийските Алпи – Гросглокнер.

Върхът е с височина 3798 м. Намира се в Западните Алпи на границата между провинциите Каринтия и Тирол. По северните склонове на планината е разположен Пастерце, най-големият ледник в Западните Алпи

Първите опити за изкачването му са през 1799г. През лятото на 1800г. се осъществява втора експедиция от 62-ма души. Йосиф Ораш е считан за първия, изкачил върха. До 1918г. Гросглокнер е частна собственост.

Досега върхът е изкачван обикновено от север, но поради затопляне и разтопяване на ледника Пастерце и голямата опасност от каменопади, бе изкачен по маршрути от югозападната страна. Изкачването му не представлява голямо спортно-техническо постижение, но изисква сплотеност и умение за сработване на екипа.

„За втори път сме на Гросглокнер и се докоснахме отново до красотата на високите Алпи. Това е трайно и неописумемо преживяване за любителите на планината“ – сподели инж. Русев.

Това е втората група от великотърновски пешеходци – преди две седмици друга група също изкачи Гросглокнер. От там участниците в експедицията ще продължат по предварително набелязания маршрут маршрут към Швейцария и Германия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.