Андрей Ковачев: Преговорите за името между Македония и Гърция навлизат във финална фаза

Ивайло Московски: Инициативата „Интернет за всеки“ ще осигури баланс в достъпа до световната мрежа между големите и малките градове

Николина Ангелкова: Българите реализирали 9 млн. нощувки в хотели у нас през 2017

Сергей Скрипал искал да се върне в Русия, според негов съученик

Ивица Дачич предлага на Александър Вучич да оттегли подписа си от Брюкселския договор

Зеленолистните гонят пролетната умора Хлорофилът активира мощния антиоксидант коензим Q10

Червен код за наводнения в Одрин заради преливането на река Тунджа

Трус от 6,8 по Рихтер удари Папуа-Нова Гвинея

Спасителите от Банско прибраха закъсали девойка и семейство

Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Търсим изтребители на лизинг за 20 години (обзор) До 2024 г. отделяме 2% от БВП за отбрана

Снимка: Благой Кирилов

Пишат програми за индустриално сътрудничество

Стратегията за национална сигурност била остаряла, пренаписват я

“Сега специалисти ще отидат в държавите, които правят самолети. И единственото условие, което ще искам да се изпълни, е да изплащаме тези самолети в следващите 20 години. Така ще могат всички войски да се модернизират паралелно.” Това съобщи премиерът Бойко Борисов след първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В началото на юни миналата година 43-тото народно събрание подкрепи проектите на Министерския съвет за закупуване на многоцелеви изтребители и патрулни кораби. Тогава бе решено първите 8 самолета на стойност около 1,5 млрд. лв. да се изплащат разсрочено за 5 или 6 години.

След КСНС Борисов бе категоричен, че няма конфликт за изтребителите. “Четох много внимателно решението на служебното правителство. Там пише, че решението е да се вземе решение след това. По тази тема, понеже и аз съм офицер, мога да споря много – кой е майката или царицата на боя. От всички военни доктрини е доказано, че това е пехотата – където не мине пехотата, няма спечелена война”, каза още премиерът.

Той обясни, че правителството нищо не отменя. “2024 г. е крайният срок, когато трябва да се достигне 2% от БВП за отбрана. Нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови танкове, кораби и изтребители. Решението за изтребителите идва при нас и ще се водят преговори”, посочи Борисов.

Президентът Румен Радев обяви, че стратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда за сигурност. Тя ще бъде актуализирана до края на 2017 г., за да отговори на съвременните предизвикателства.

Държавният глава съобщи, че основен приоритет е попълването на състава в сектор “Сигурност”, повишаване на неговата мотивация и ускоряване на проектите за модернизация. Президентът Радев посочи, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС.

До 20 юни е срокът за изготвяне на анализ и предложения “за перспективите за интегрирано развитие на сектор “Сигурност” и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години”. Предстои и приемане на програми за индустриално сътрудничество, свързани с проектите за модернизация.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че ще бъде разсекретена и публикувана стенограмата за КТБ. Нинова изрази недоволство, че на КСНС не са обсъдени вътрешните въпроси, свързани със сигурността, като контрабандата, влошаването на здравеопазването и на образованието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. За да се изплаща една бойна техника трябва да е чисто нова…..а не стари бракми, които да наложат закупуването на друга преди да е изплатена тази….. дано не е време за комисионни, а за възраждане на родната отбранителна промишленост…

    1. Уха. И какво ще произвежда промишлеността ни бе ПикАчу? Лагери и полуоски ли? Нали виждаш, че сме светлинни години назад във технологично отношение, поради липсата на модернизация заложена още от комунизма. Иначе на приказки ги изпреварваме хората. Ма освен за страните от бившия соц блок (и то дет се вика насила са ни го копували)не сме изнасяли. Пък де да знам, може да съм изтървал технологичния скок и от мини и автомати вече да произвеждаме самолетоносачи, ракетни двигатели и дронове?

  2. Хората като лъжат и си вярват. И Той бил офицер. Какъв офицер си бил бре? От кой род войски и какво си чувАл за война? А иначе при 20 годишен лизинг в краяна сметка плащаш 200% цената на стоката. Честито на всички данъкоплатци!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.