Търсят селски къщи с поне 2-3 спални

Ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 хил. до 70 хил. евро.

Дават 50-70 хил. евро, ако има всички удобства за живеене

Наличието на интернет, магазин и аптека е предимство

В луксозния сегмент почти няма предлагане

Все повече хора искат да имат и къща на село освен градския си имот. Най-търсени са готови къщи в най-близките до големия град села, но все по-често има сделки и с имоти в малко по-отдалечени населени места.

Основната причина за това, е че предлагането на пазара е по-малко от търсенето, разказаха брокери на имоти.

Най-търсени са къщите с минимум две спални, но купувачите предпочитат тези с три спални. Сред основните изисквания е имотът да има двор с площ между 800 и 1000 кв. м. Цените на къщите зависят от локацията им, качеството на строителството и заобикалящата ги среда. В района на Велико Търново ценовият диапазон, който клиентите са готови да платят за осъвременени къщи с всички удобства за живеене, е от порядъка на 50 хил. до 70 хил. евро. Има клиенти, търсещи луксозни имоти на по-високи цени, но наличните на пазара такива имоти намаляват и почти няма предлагане, казват брокери.

Някои купувачи се насочват към покупката на парцел за строителство. Но търсенето на готови къщи е по-голямо, отколкото на парцели. Най-голям е интересът към села, до които има хубав път, както предимство е наличието на качествен интернет, магазини и аптека.

Интересът на купувачите е предимно към имоти, които отговарят на критериите на банките за кредитиране, защото макар много хора да откриха, че животът на село е за предпочитане, все още искат да си запазят имота и в града, но да имат такъв и извън него. Това често налага клиентите да ползват финансиране от банка, а едно от основните изисквания на банките е имотите да бъдат масивно строителство, обясниха брокери.

Интересът към селските къщи не е временно явление, породено от коронавируса, а ще се запази като тенденция и през следващите години, смятат брокери. След първите ограничения заради коронавируса много хора с деца, както и тези, които могат да работят от вкъщи, решиха, че е хубаво да имат къща на село. Но постепенно все повече хора виждат предимствата да имат имот по-близо до природата, затова търсенето на къщи не намалява.

Това доведе до бързото изчерпване на най-хубавите имоти, включително и на такива, които дълго време не можеха да намерят своя нов собственик. В региона на Велико Търново има дефицит на качествени селски имоти, заради голямото търсене на къщи извън града.

Преди време интересът беше основно за най-близките села до Велико Търново, но сега търсят къщи и в по-отдалечени населени места като Ново село и Балван, които преди оставаха встрани от погледа на купувачите. Търсене има и в селата на юг от Велико Търново, макар и попадащи в община Дряново - Туркинча, Соколово, Косарка и др.

Цените нараснаха с до 10%

Купувачите са повече от наличното на пазара

Дефицит в столичния кв. “Младост”

Търсенето на жилища изпреварва предлагането, което води до покачване на цените.

Търсенето на жилища нарасна и изпревари предлагането, разказват брокери на имоти. Това води до покачване на цените на апартаментите и къщите. На места цените са нараснали със 7-8% на годишна база, а на други поскъпването за жилищния сегмент достига дори до 10%.

Очакванията от миналата година, че кризата с Covid-19 и това, че много жилища са купени с кредити, ще доведат до нарастване на предлаганите имоти на пазара, не се оправдаха. Вместо това се случи точно обратното и нарасна търсенето на апартаменти и къщи. Включително и в сегменти от пазара, на които до преди пандемията имаше по-малък интерес, като къщи на село и ваканционни имоти. Явно хората нямат проблем да обслужват кредитите си, казват брокери на имоти.

Търсенето продължава да нараства, а предлагането не е достатъчно. Не се виждат признаци тази тенденция да се промени. Новите проекти, които се строят, не осигуряват достатъчно на брой жилища, които да покрият голямото търсене. Продължава да има дисбаланс и затова за някои имоти дори става наддаване между хората, които искат да ги придобият.

В източните райони на София, като кв. “Младост”, предлагане на малки жилища почти липсва. Когато на пазара излязат имоти старо строителство, за тях чакат много потенциални купувачи. Същото важи и за двустайните апартаменти в тези райони. Това оправдава високия ръст на цените от над 10%, казват брокери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти