Търсят складове до 800 кв. метра

Наемите на складовете в София са между 2,5 евро и 4 евро на кв. м.

Наемите в столицата са между 2,5 евро и 4 евро на кв. м.

Сключват сделки с терени една-две седмици след пускане на обява

Очакват раздвижване на пазара

Най-голямо е търсенето за наемане на складове с площ между 400 кв. м и 800 кв. метра. Сделките с обекти с площ над 1000 кв. м са по-малко, показват данни на платформа за наемане и отдаване на складове. Характерно за пазара е нарастване на търсенето на складови площи, подходящи и сертифицирани за съхранение и търговия с лекарства, медицински изделия, хранителни добавки и хранителни продукти.

Реализираните сделки за наемане на складови площи в страната най-често са за обекти клас Б с добра локация. Но има и много нови договори за наемане на професионално изградени складове клас А на добра логистична позиция в различни градове, сред които София и Пловдив. Наемите в страната варират между 2 евро и 3,5 евро на кв. м, а за София нивата са между 2,5 евро и 4 евро на кв. м.

При покупко-продажбите интересът е насочен предимно към обезценени имоти, които излизат на пазара. Това основно се дължи на промяна на стратегията на инвеститорите. Те вече търсят не само първокласни имоти, а и такива на занижени цени, които имат потенциал да поскъпнат. Складовете поскъпват, но движението на цените не е така голямо, както при жилищните имоти. Инвеститорите търсят имоти за покупка главно на цени, които предполагат възвръщаемост за период от седем до девет години, обясниха брокери.

При терените има случаи излезли скоро на пазара имоти да се реализират за една-две седмици. Това важи особено за Пловдив, където търсенето на терени е нараснало, а предлагането е ограничено.

Строителството на индустриални имоти в 85% от случаите е по поръчка. В останалите 15% става въпрос за строителство и довършителни работи на спекулативни проекти, строени с цел отдаване под наем. Компаниите, които изграждат складове, се стремят да отговорят на по-високите изисквания на наемателите.

Очакванията на експертите са през следващите месеци да има раздвижване на пазара при по-големите проекти от клас А. Прогнозите са да има по-голямо строителство на нови големи логистични площи, което е в унисон със случващото се в Европа.

Инвестират в действащ бизнес

В Пловдив купуват изградени бази

Някои цени са нереално високи

Пандемията не е повлияла на желанието на инвеститорите да защитят парите си от инфлацията чрез покупко-продажби на индустриални имоти.

В Пловдив на пазара на индустриални имоти има предимно сделки за покупка на терени и на изградени бази с производствени и складови обекти. Квадратурите на продадените обекти варират между 1000 км. м и 10 хил. кв. м в индустриалните зони в Пловдив и край града.

Интересът на купувачите е насочен основно към готови за ползване сгради, както и към имоти с наематели и действащ бизнес, казват брокери на имоти. Наличието на свободен капитал при много инвеститори даде възможност за раздвижване на пазара в кратки срокове и финализиране на сделките.

Пандемията не е повлияла на желанието на инвеститорите да защитят парите си от инфлацията чрез покупко-продажби на индустриални имоти. Сделките обаче не се сключват на всяка цена. Инвеститорите преценяват много внимателно пазара и не са склонни да плащат много високи цени. Много собственици на обекти за продажба в Пловдив са повишили цените до нереално високи нива, увлечени от растящите цени на жилищното строителство, подкрепено от инфлацията и поскъпването на материалите. Тези цени обаче са непосилни за пазара и водят до отдръпване на инвеститорите.

Добрите терени са малко

Предимство имат имотите край магистрала

Идват чуждестранни компании

В столицата сделките за наеми най-често са за обекти с площ в диапазона от 300 кв. м до 3000 кв. м, но има търсене и на по-големи складови площи.

Най-търсени в София са складовете близо до магистрали, до които има лесен достъп за камиони. Голямо търсене има и за имоти в близост до развит градски транспорт, но предлагането на такива е много слабо, а цените им са двойно по-високи, отколкото на останалите складове, разказаха брокери на имоти.

Като цяло пазарът на индустриални имоти в столицата се характеризира с нарастване на търсенето и слабо предлагане на обекти за продажба. Забелязва се ръст в търсенето на производствени помещения за сметка на чисто складовите. Има заявен интерес към производствени площи от западноевропейски компании, които оценяват много положително даденостите на България спрямо родните им страни, коментират брокери.

Сред вероятните причини за повишаването на интереса към покупка на производствено-логистични площи са намаляващите лихви по ипотечните кредити и по депозитите. Най-търсените за покупка индустриални площи в столицата са съсредоточени в сегмента от 500 кв. м до 1000 кв. м, като най-предпочитани остават южните и източните райони на София.

В столицата сделките за наеми най-често са за обекти с площ в диапазона от 300 кв. м до 3000 кв. м, но има търсене и на по-големи складови площи.

Наемният пазар е повлиян от повишените разходи за покупка на земя и липсата на подходящи парцели за строителство в градска среда. Наемателите се насочват предимно към нови складове, отговарящи на всички съвременни изисквания. Важно за тях е достъпът до складовете да е лесен, което повишава скоростта за обработка на товарите и намалява експлоатационните разходи. Заради големия брой сделки с наеми предлаганите площи постепенно са намалели и в момента търсенето в основния сегмент индустриални имоти от 200 кв. м до 500 кв. м е по-голямо от предлагането.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти