Търсят терени за ново производство

Автомобилният сектор има нарастващо значение за икономиката на страната и конкретно за имотния пазар, като осигурява около 4% от БВП на страната, пише в свой анализ Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България. Автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души, сочи последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено през миналата година. Развитието на сектора води до нарастване на сделките с индустриални площи, върху които се изграждат новите производствени мощности на предприятията. Българските компании, които правят части за автомобили, са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, които обслужват и други индустрии.

Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушните възглавници в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес