Търсят терени за строеж на предприятия и складове

Стабилното търсене поддържа устойчиви наемите на модерни складови площи.

Наемите са между 4 евро и 4,40 евро за квадрат

Активни на пазара са компании, които вече са базирани в България

Повечето залагат на свои площи

Много компании, които въпреки икономическата криза имат ръст на приходите, търсят активно терени за строеж на производствени и складови площи в покрайнините на София и в развиващите се индустриални зони в страната. Това заяви Жоро Ангелов, мениджър “Индустриални площи и развитие на парцели” в консултантска компания за услуги, свързани с бизнес имоти в глобален мащаб.

Основните играчи на пазара са от секторите на бързооборотните стоки, мебели и стоки за дома, както и онлайн търговията. Ръстът на оборотите на тези компании е свързан с това, че хората остават по-дълго време в дома си. Въпреки че през последните тримесечия бяха сключени няколко по-значителни сделки за наем, на пазара на индустриални площи продължава да доминира строителството на проекти за собствено ползване или по поръчка, обясняват от компанията.

Според консултантската фирма, пазарът на индустриални имоти се характеризира с висока наемна активност и има значителен обем площи в строеж. Завършените за собствено ползване и наетите логистични площи през третото тримесечие на 2020 г. са 32 456 кв. м, което е значително над средните стойности за този период през последните десет години, обясняват от компанията. В ход е строежът на 241 426 кв. м индустриални площи в София.

Стабилното търсене поддържа устойчиви наемите на модерни складови площи в София - около 4,2-4,4 евро/кв. м за малки и средно големи проекти. При по-големите квадратури, над 10 хил. кв. м, офертните нива на наемите са под 4 евро/кв. м, посочват от консултантската компания. Активни на пазара към момента са компании, които вече са базирани в България и работят, както в сферата на логистиката, така и в производствения сектор.

Голяма част от инвеститорите в индустриални имоти вече имат по-голям интерес към сгради с повече от един наемател, тъй като смятат тази инвестиция за по-сигурна, коментират още експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти