Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Убитият от лавина Коко не е носел аербег раница

23-годишният банскалия Константин Рупчин-Коко е младежът загинал от лавина паднала в Пирин планина.
Той е работил като ски-учител в ски-центъра. Трагедията се разиграла в петък към 17,00 часа. Рупчин заедно с още петима любители на екстремното каране на ски излезли от ски зоната и решили да си вдигнат адреналина като покарат ски под връх Тодорка. Спуснали се по тъй наречените улеи известни като „Тризъбеца”.

Когато обаче се спуснал Рупчин зад него се активирала огромна лавина, която го застигнала и влачила поне 1 километър надолу. Другите младежи останали незасегнати и се спасила по чудо.

Те видели какво става с приятеля им и веднага подали сигнал за инцидента в Планинска спасителна служба-Банско. Тръгнали да ровят в снежната маса ,за да извадят Рупчин. Първо забелязали каската му да се подава до повърхността. Изровили го до кръста. Пристигнали и спасителите. Цели 40 минути на място са правени реанимационни действия в опит да спасят младежа, но за съжаление без успех, той бил починал.

Според спасителите ,момчето е починало още докато го е влачила и търкаляла лавината.
Всички в Банско са потресени от инцидента,защото познават и момчето и роднините му. Бащата на Коко , Георги, е работил на щат в ПСС-Банско преди години, ав в момента е доброволец в спасителния отряд. Работи на влека Старата котва в ски центъра. Младежите много добре са знаели,че не трябва да се кара извън очертанията, но адреналина ги е подтикнал. Те са екстремни карачи, добри са и просто са подченили планината, коментираха банскалии.
Според спасителите, Коко не е носил аербег раница за лавинна безопасност. Благодарение на нея би останал над лавината, тогава можело и да има шанс за оцеляване, но пак зависело от много обстоятелства.

“ Както много други млади хора, той се е увличал по екстремните зимни спортове и адреналина, който дават те. Нека тази нелепа загуба бъде предупреждение към любителите на планината и тръпката от състезанието с природата, че тя си има своите правила. Нека се се съобразяваме повече с нея.
Изразявам своята човешка съпричастност към семейството му в този тежък момент и поднасям искрените си съболезнования!, каза кметът на Банско Георги Икономов.

За съжаление още един млад човек загуби живота си, казаха спасителите и отново напомниха,че тези дни карането в планината е като руска рулетка, защото времето се е затоплило. Това води до лесно отцепване на лавини,дори от най-малкия шум.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Много, много жалко за момчето:( И значи един адреналин му коства живота:( Поне да беше помислил за родителите си и близките си. Нашите най-дълбоки съболезнования на цялото семейство за огромната загуба. Хубаво младо момче, целия живот пред него:( Молим търсачите на силни усещания и адреналини – намерете си друг начин да си ги повдигате адреналините, не мислете само за себе си:(((

  1. Дарвин, дарвин… но няма да е в топ 100.

  2. Молим , да не вярвате на всичко написано в интернет.Още повече от необразовани медии,които и идея си нямат какво е фрирайд и пишат статии на килограм, за да си захранват clickbait бюджета.

  3. Със същия успех може да се информирате за случващото се по света и у нас от вестник „Шок“ и други жълти медии…

 2. Много бих искала да се свържа с лицето Светлана Василева и да я попитам от къде черпи информацията си и защо вестник “ Труд “ цитирам : “ най-старият и най-авторитетният български вестник “ работи с некомпетентни хора по темата .

 3. Чалъкова, правете си сметка на думите! Първо не съм ви лицето, второ-не черпя информация, а я търся, в случая до запетайката всичко е казано от спасителите на ПСС-Банско. Явно според вас, те са тъпи и некомпетентни, а вие сте много информирана! Като сте толкова умна и компетентна, що не напишете една статия ,ще ви я публикуваме!!!!
  И ако сте толкова умна, много бързо можете да намерите връзка с мен! Не съм анонимна, сайта е пред вас, ако не може да боравите с него, купете си вестник , там също ми има кординатите!Бъдете здрава!

  1. Не е ясно каква част от информацията е написана от вас и коя е цитирана.Личния коментар няма място в такава статия. Още повече,че съм сигурен, че си нямате на идея какво е лавинна екипировка или пък въобще лавина,което е видно от вашият коментар: „Това води до лесно отцепване на лавини,дори от най-малкия шум.“
   Важно е да мислите и да проверявате информацията си преди да пишете статии. Оставете личния коментар за личния си профил във Facebook.
   Вашите координати не са на сайта на вестник „Труд“ – секция „Автори“ дава само статиите,които сте написала,а на страницата „Контакти“ няма вашето име.

 4. Уважаема госпожо Василева,
  не само, че не сте компетентна относно темата, но сте и неграмотна, както се вижда от множеството правописни грешки, разговорни фрази и недодялано конструирани изречения.

 5. Светлана Василева, четейки и статията Ви, и последвалия коментар, много по-добре щеше да бъде, ако Божана Чалъкова беше написала текст по случая. Търсейки информация, явно спасителите на ПСС-Банско не са Ви я диктували „до запетайката всичко“, както Вие се изразявате, защото много от въпросните запетайки или липсват, или са поставени неправилно. Но това не е страшното. Страшното не е и в граматическата, пунктоационната и смисловата бедност на статията Ви. Страшното е, че когато се случи подобна трагедия, всички псевдо-журналистически лешояди, на които им липсва абсолютно елементарна планинска култура и желание да намерят различни източници, които биха могли да съставят една по-обективна истина за случилото се, се надпреварват един-друг кой пръв ще избухне с патетична статийка, пълна с никому ненужни емоционални умозаключения и нравоучителни простотии, вместо да се обърне внимание на причините точно това да се случи точно в този ден, да се разгледат условията в планината в този период от сезона и като цяло да се даде информация, полезна за хората, които практикуват този тип каране, а не да се размахва големият пръст и да се обвиняват хора, имащи изключителното право над собствения си живот… И престанете с тоя „адреналин“, че вече и ютията да си пусна, от нея „адреналин“ изкача. Фрийрайдът е стара практика, която в адекватните държави с традиции в зимните спортове е заслужено уважавана и на която се обръща достатъчно внимание и в която се влагат достатъчно средства, за да се развива в правилната посока. А тука всеки де що се е докопал до някаква публична трибунка блъска по клавиатурата и обявява фрийрайдърите за малоумници, дегенерати и адреналинови наркомани (понякога и за буквални такива)…Подвеждате читателите си, умаловажавате паметта на мъртвите. Всичко това е излишно, ненужно като информация и дразнещо.

  1. *омаловажавате (извинявам се и за собствената си прибързана неграмотност 🙂

 6. Лазова, използвайте патоса си на друго място, по скоро идете и всичко това кажете на съсипаните родители на Коко и още десетки загинали. Там си развивайте теориите за свободата на духа ви и правото върху живота ! Само , който има дете, знае,че няма по-голяма болка от загубата му! Но вие явно сте „оперирана“ от подобни чуства! И да вметна,че деепричастията се ползват само от хора с ниска култура! Бъдете здрава!

 7. Светлана Василева, нито Вашият, нито моят патос е редно да имат нещо общо с родителите на Константин Рупчин ( не Коко, защото Вие не го познавате и не е нужно да фамилиарничите съчувствено). Абсурдно е да обсъждаме трагедията на едно семейство, на което, не само, че не можем да помогнем, а и лично Вие, несъзнателно, разбира се (какъвто е и самият Ви журналистически „талант“), можете да навредите чрез разпространяване на некомпетентно мнение и съмнително достоверна информация. Абсурдно е и да смятате, че чрез подобен тип статии помагате по някакъв начин на обществото или на засегнатите от случилото се.
  Бъдете здрава и Вие и Ви пожелавам да намерите сфера, в която професионалните Ви изяви ще бъдат покрити от интелектуалните Ви възможности и критическите Ви възгледи.

 8. Лазова, словоблудството и арогантният тон не е доказателство за ничия теза, запомнете го, ще ви бъде от полза!!!! А за мойте интелектуални способности не се грижете, гледайте себе си!

 9. Драга Светлана Василева, големият проблем е не, че аз словоблудствам в някакви си коментарна секция, а че Вие словоблудствате в статия, публикувана в онлайн медия, следяща се от 34 000 човека…ей тва е проблемът! Лека вечер Ви пожелавам, защото просто няма никакъв смисъл вече…

 10. Добро утро.Току що прочерох коментарите. Годпожо Василева,аз ви написах имейл днес сутринта и там може да добието по ясна представа за това което искам да ви кажа.Не мисля че мястото затова е тук.И не успях да намеря ваш контакт,затова се обърнах към вестника.Аз не съм толкова умна,нито съм казала че някой е толкова тъп.Тези думи не са в моя речник,а излизат от вашата уста.Реакцията ви не ме изненадва!С удоволствие бих написала статия ако ми дадете тази възможност. Радина Лазова по-добре и по-ясно написано няма как да е,благодаря за което. С удоволствие бих разговаряла с вас. А Вие госпожо Василева не знам дали ще ме разберете колкото и да се опитвам,защото говорим на два различни езика. И по много грозен начин намесвате теми и коментари които нямат място тук и никъде.Но явно това е духа и стилът който следвате.Тъжно е!

 11. Божана, Радина, бихте ли могли да ни кажете какво се е случило всъщност? Не взимам страна, но всеки път, когато има дописка за подобна трагедия се реагира така. Имам чувството, че ако бе написано само “ сноубордист загина в лавина“ пак щеше да се реагира по начин – „големи сте тъпаци, нищо не разбирате, преекспонира се човешката трагедия за да се задоволи жаждата от зрелища…“. Съгласен съм, че и това го има, но в този случай не виждам къде е грешката и затова питам. Като смятате, че е неправилно отразено, защо не напишете и оповестите позиция? Защо БАССЕС не реагира? Защо не ги питате тях? Напишете истината, така както я виждате!

 12. Направо съм потресен от Българската „журналистика“ във Ваше лице, г-жо Василева. Ако си бях купил вестник „Труд“ даже и за тоалетна хартия (при липса на такава) не бих го ползвал. Казано с други думи и за това не става. Видно е от количеството статии избълвани от Вас, че сте някой „главен журналист“ в тази така доказана през времето медия. Имате сериозен авторитет сред пенсионерите и хората, които не използват друг вид информационни средства, а сляпо се доверяват на Вас да им поставите диоптрични очила за да се запознаят с искривената реалност поднесена от хора, компетентни като Вас. Ако поне бяхте си направили труда да потърсите коя е Божана Чалъкова, даже нямаше да отговаряте тук. Щяхте да се свържете с нея и да и дадете поле на изява, защото Бужи (да познавам я) е един от от добре образованите, подготвени и доказали се фрийрайдъри.
  В интерес на истината бих използвал вестник „Труд“ за да ми се отцеждат обувките върху него.

 13. Понеже не се смятам за много грамотен, но знам разликата между коЙто и коИто, смятам всеки който не я знае, за много зле. Еле пък журналист. Шейм он Ю, лице!

 14. В сряда карах с Коко. Имаше индивидуален лавинен уред (пибс). Макар и само на 23 той беше човек, когото дълбоко уважавам. Изключително добре подготвен психически и физически, винаги усмихнат. Разбирам донякъде непремерените думи на спасителите- всички направо се чувстваме ограбени от загубата на толкова прекрасен човек!
  Аз лично сега се тревожа още повече за приятелите си, които работят като ски и сноуборд учители. Заради сезонната карта, която струва 6000! лв., както и системната политика за ограничаване на фрирайд (лифта започва да върти по-късно, организират се събрания и др.) те са изложени на все по-голям риск.
  Защото не могат да планират и избират линиите си според това къде е най-безопасно а карат когато и където могат.
  Времето за каране се краде все по-трудно…

 15. Тъжно!
  Тъжна е темата на на въпросната статия!
  Тъжно е как една журналистка реагира непрофисионално и инфантилно на коментари на читатели.
  Тъжно!Самата статия няма какво повече да се коментира…достатъчно добре са се изказали определени „лица“!
  Тъжно е че въпросната журналистка се засяга от факта че някои се обръща с „лице“ към нея!Безличие!
  Тъжно е че във време на неограничен достъп до информация журналист изпълнява служебните си задължение като в комунистическа държава!
  Тъжно!Труд!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.