Убитият от лавина Коко не е носел аербег раница

23-годишният банскалия Константин Рупчин-Коко е младежът загинал от лавина паднала в Пирин планина.

Той е работил като ски-учител в ски-центъра. Трагедията се разиграла в петък към 17,00 часа. Рупчин заедно с още петима любители на екстремното каране на ски излезли от ски зоната и решили да си вдигнат адреналина като покарат ски под връх Тодорка. Спуснали се по тъй наречените улеи известни като „Тризъбеца”.

Когато обаче се спуснал Рупчин зад него се активирала огромна лавина, която го застигнала и влачила поне 1 километър надолу. Другите младежи останали незасегнати и се спасила по чудо.

Те видели какво става с приятеля им и веднага подали сигнал за инцидента в Планинска спасителна служба-Банско. Тръгнали да ровят в снежната маса ,за да извадят Рупчин. Първо забелязали каската му да се подава до повърхността. Изровили го до кръста. Пристигнали и спасителите. Цели 40 минути на място са правени реанимационни действия в опит да спасят младежа, но за съжаление без успех, той бил починал.

Според спасителите ,момчето е починало още докато го е влачила и търкаляла лавината.

Всички в Банско са потресени от инцидента,защото познават и момчето и роднините му. Бащата на Коко , Георги, е работил на щат в ПСС-Банско преди години, ав в момента е доброволец в спасителния отряд. Работи на влека Старата котва в ски центъра. Младежите много добре са знаели,че не трябва да се кара извън очертанията, но адреналина ги е подтикнал. Те са екстремни карачи, добри са и просто са подченили планината, коментираха банскалии.

Според спасителите, Коко не е носил аербег раница за лавинна безопасност. Благодарение на нея би останал над лавината, тогава можело и да има шанс за оцеляване, но пак зависело от много обстоятелства.

" Както много други млади хора, той се е увличал по екстремните зимни спортове и адреналина, който дават те. Нека тази нелепа загуба бъде предупреждение към любителите на планината и тръпката от състезанието с природата, че тя си има своите правила. Нека се се съобразяваме повече с нея.

Изразявам своята човешка съпричастност към семейството му в този тежък момент и поднасям искрените си съболезнования!, каза кметът на Банско Георги Икономов.

За съжаление още един млад човек загуби живота си, казаха спасителите и отново напомниха,че тези дни карането в планината е като руска рулетка, защото времето се е затоплило. Това води до лесно отцепване на лавини,дори от най-малкия шум.

Коментари

Задължително поле