Кралски особи ритат трона в името на любовта

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

11 задържани при спецоперация в Бургаско

Увеличават се пациентите с остър инсулт Високотехнологично лечение спасява болни във варненската УМБАЛ "Св. Марина"

Ръст на пациентите с остър инсулт отчита Националният център по обществено здраве и анализи. През миналата година броят на хоспитализираните с остра мозъчно-съдова болест е достигнал 57 802 души. „На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен, умира или се инвалидизира необратимо, тъй като е бил лекуван в болница, в която не се прилага специфично диференцирано лечение“, съобщи проф. д-р Силва Андонова, началник на Втора неврологична клиника във варненската УМБАЛ „Св. Марина“. Екипът й е сред пионерите в прилагането на високотехнологичните методи за лечение, които намаляват смъртността след мозъчен удар.

Такъв е интравенозната тромболиза, чрез която миналата година по данни на НЦОЗА са били спасени 748 пациенти у нас. 12 122 са били лекувани в интензивни отделения, но няма данни колко са били приети в профилирани отделения за лечение на инсулти. В „Св. Марина“ такова функционира от 2013 г., като освен интердисциплинарно лечение се прилага и ранна рехабилитация на болните. За да се увеличи процентът на спасените след инсулт, е важна организацията на медицинската помощ и най-вече последователното осъществяване на различните й етапи – от диагностиката и лечението в острата фаза до вторичната превенция и рехабилитацията, подчерта проф. Андонова. „Има концепция за ракриване на профилирани отделения, които са заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчно-съдовите заболявания, но въпреки това в България все още структурирането на такива звена не е рутинна практика“, допълни тя.

Причината е, че за да се провежда високоспециализирано диференцирано лечение, болницата трябва да разполага с интензивно отделение, денонощно работещи скенер и клинична лаборатория, леглова база за пациенти с инсулт и обучени мултидисциплинарни екипи от невролог, интервенционален рентгенолог, неврохирург, анестезиолог, както и специалист – неврлолог, който да ръководи терапевтичния процес. В „Св. Марина“ тези екипи се обучават минимум два пъти годишно. „В резултат на това расте броят на болните с остър исхемичен инсулт, лекувани с тромболиза. От 3 г. в болницата работи и високотехнологичен мозъчно-съдов център, в който се провежда ендоваскуларно лечение“, поясни проф. Андонова.

Област за прикачени файлове

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.