Увеличава се интересът към вложения в жилища

В София и Букурещ има качествени офиси, а цената им е по-ниска спрямо тези в другите столици на страните от ЕС.

Има алтернативни възможности

Привлекателността на жилищата сред инвеститорите нараства през последните годиин като тази тенденция не се променя и по време на кризата, показва анкета сред консултантски компании, инвеститори и наематели. Жилищният пазар у на остава активен. “В чужбина има тенденция за инвестиране в алтернативни активи като студентски общежития, старчески домове, здравни заведения, паркинги. В България това все още не е факт, но предполагам, че ще се промени”, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в консултантска компания на пазара на имоти.

Според нея интересът на инвеститорите към хотелите ще се възвърне, тъй като има очаквания ваканционните хотели да се възстановят най-бързо от кризата. “Хотелите ще влязат отново във фокуса на инвеститорите. Има фондове, които искат да инвестират в хотелски бизнес именно заради очакванията те бързо да излязат от кризата, тъй като посещаването им не зависи от корпоративни решения, като при офисите, а от индивидуалните желания на хората”, казва Лашова.

“Регионът на Централна и Източна Европа има огромен потенциал, а за нас е важна дългосрочната доходност”, казва Елица Цанова от компания за инвестиции в недвижими имоти. “На пазара в София и Букурещ съществуват качествени офиси, наемателите са глобални компании с огромни площи, а доходността е висока и в двата града. Ако сравним със столиците в останалите страни членки на ЕС, няма по-ниски стойности за подобен тип активи. В ситуация на несигурност инвеститорите се обръщат към основните активи, тъй като за тях винаги ще има търсене и ще бъдат ценени от наемателите”, допълва Цанова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти